Ива Екимова е експерт по публични комуникации от над 20 години и популярно лице от тв екрана и социалните мрежи – с десетки хиляди последователи в Инстаграм и Фейсбук. Управляващ директор е на комуникационната агенция IPBG, дългогодишен преподавател в НБУ, разработва и предлага авторски модул от медийни и PR обучения. Ива е още майка на талантливата Дара, която ражда в годината, когато се омъжва за рок музиканта и основател на група Сленг – Димитър Екимов -Дими. Той загина трагично в катастрофа през 2008 г., а Дара уверено пое по стъпките на баща си на музикалната сцена и вече е един от най-разпознаваемите и харесвани млади изпълнители.

Честит рожден ден, Ива! На 9 март навърши 45 години, но изглеждаш поне с 10 по-малко. Първо обаче ми се иска да те питам за душата, не за визията. За твоята география на порастването. Кои са важните житейски преживявания, превърнали те в това, което си днес?

О, толкова са много! За 45 години представяш ли си през какво съм преминала? Определено раждането на дъщеря ми е едно от категоричните житейски събития, превърнало ме в това, което съм днес. Изобщо не бях подготвена да стана майка. Навярно в началото несъзнателно съм прилагала модела на моите родители. Растейки, Дара ме учеше да бъда по-добра майка. Във времето съвсем осъзнато започнах да прилагам родителския модел на споделяне, доверие и комуникация. На дисциплина, отговорност и работа в екип ме научи Димитър Станчев, избирайки ме за момиче на късмета в „Супершоу Невада“. Бях едва на 17, когато попаднах в мелачката на шоубизнеса. Там трябва да си много устойчив и дисциплиниран, за да останеш. Загубата на съпруга ми ме разстърси. Нямаше как обаче да се откажа от живота. Трябваше да продължа, за да дам на детето си всичко, на което съм способна, във всеки един житейски аспект. И така до днес.

Как се грижиш за душата си?

Душата изисква постоянна грижа. Медитации, музика, книги, колкото и глупаво да звучи – романтични филми, срещи с приятели. Твърде много напрежение, стрес и предизвикателства има в реалния живот, за да натоварвам душата си допълнително. Тренирах себе си да избягвам тревогата. Дисциплинирах се да не правя предположения от името на другите хора. Правя това, което зависи от мен по най-добрия начин.

Каква грижа полагаш за перфектния си външен вид? С какво си готова да експериментираш в името на запазването на младостта и добрата форма? И коя граница не би преминала?

Между нас казано, не полагам фанатични грижи. Спазвам базисни правила, пия много вода, храня се здравословно, почиствам редовно лицето си, използвам българската „Дони козметикс“ и единствените инжекционни процедури, до които прибягвам, доверявам на д-р Радина Денкова. Със сигурност не бих залитнала в посока промяна на чертите на лицето си чрез филъри. Нямам никакви корекции по тялото си. За добра физическа форма наблягам на фитнес упражненията и гледам да поддържам духа си бодър!

Лошите навици саботират и доброто разположение на духа, и добрия външен вид. Имаш ли лоши навици? Успяваш ли да се освобождаваш от тях и как?

Всички имаме лоши навици, въпросът е как се справяме с тях. Винаги можем да преобърнем деструктивното в конструктивно. Така постъпих с тютюнопушенето преди няколко години. Истината е, че станах активен пушач много късно. На 39 години един ден осъзнах, че прекалявам. Не си давах сметка за това, докато не започнах да получавам въпроси от близките си относно външния ми вид. Мислех, че може би натрупаната умора и ежедневният стрес се отразяват на кожата на лицето ми. А когато и самата аз спрях да се харесвам в огледалото, реших, че е време да направя нещо. И спрях цигарите! Открих бездимната алтернатива – IQOS, която да намали риска от вредния ми навик. Освен че видимо се подобри кожата на лицето ми, изчезнаха сивите кръгове под очите ми. Открих и че след употребата на IQOS изчезна оцветяваването по зъбите ми и лошият дъх, които преди получавах от цигарите, а най-важното е, че вече не вредя на околните, защото премахнах цигарения дим.

Липсата на горене при устройството с нагряване на тютюн елиминира дима от цигарите, доказан като основната причина за развитие на заболяванията, свързани с пушенето. При използването на IQOS се отделя пара, която съдържа вода и никотин, и съответно няма катрани, които се образуват при горенето, а вредните вещества тук са намалени с до 95%. Вече четвърта година съм потребител и се чувствам много добре.

Вече година живеем в почти постоянен локдаун заради ковид-пандемията. Какво промени тя в живота ти?

Всичко. Но въпреки това в живота ми нахлуха начинания, които ме изкараха от зоната ми на комфорт и заедно с това ми донесоха огромно удовлетворение. Дара Екимова реализира три музикални проекта:  посветената на баща й песен „За теб“, летния хит Apology в дует с Искрен Тончев – Искрата. А най-мащабната продукция досега – „Война“ – получи музикална награда за дебют от 359 HIP HOP AWARDS. Дара стана и „Жена на годината“ в категория „Музика“ в края на 2020. Едновременно с това двете стартирахме абсолютно революционния за България подкаст „Суров материал“, аз поставих началото на „Ултимативният подкаст“ по HiNews. И двата подкаста с всеки епизод са на челни позиции в най-престижната класация на Apple Podcasts. Така научих, че не съществуват непреодолими граници и препятствия, когато вярваш в себе си и работиш упорито.

Какви уроци ни даде пандемията?

Всеки индивидуално ще трябва да научи своите уроци. За мен това бяха смирението, емпатията, освобождаването от тревогата и очакванията. Ако до неотдавна всеки се спасяваше сам, в бъдеще това няма да е възможно. Споделянето на опит, ресурси и знание ще е ключово за оцеляването ни.

Какво си пожелаваш за следващите 45 години? Имаш ли мечта, за чието сбъдване би вложила енергията си?

Най-важното и баналното – да съм здрава. Да имам сили, творческа и житейска енергия да сбъдвам мечтите на дъщеря ми, да я подкрепям по пътя й нагоре! Абсолютно, категорично и безапелационно съм уверена в нейния успех и влагам всичките си ресурси в развитието й.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара