Когато учим децата си на нови неща и факти от света, можем да използваме забавни канали през които да го направим. В нашия случай това е новата поредица по детския канал – Boomerang. Можете да използвате забавните приключения на героите да научите детето си на тези интересни факти за природата и горите.

1.

Горите покриват една трета от земната площ на света и са дом на повече от половината от сухоземните растителни и животински видове в света.

2.

Една четвърт от всички съвременни лекарства идват от тропически горски растения.

3.

Дърветата са страхотен пречиствател на въглерод. Като горите в света премахват приблизително 2,1 гигатона въглероден диоксид годишно – това са 2,1 милиарда тона!

4.

Всяка година на 21 март светът отбелязва Международния ден на горите.

5.

Някои гори са плантационни гори. Това са гори, които са засадени от дървесни фермери. Плантациите доставят голяма част от дървесината, която хората използват.

6.

Някои гори имат вечнозелени дървета, като например боровете. Тези дървета не губят листата или иглите си през зимата.

7.

Тропическите дъждовни гори растат в Южна Америка, Конго, Индонезия и някои близки страни, Хавай и Източна Австралия. Тропическите гори са достойни за името си, тъй като там вали около половината дни.

8.

Може да отнеме десет минути, докато падаща дъждовна капка пътува от горната част на тропическата гора до земята.

9.

Жителите на Коровай от Нова Гвинея живеят в къщички на дървета на височина до 45 м от земята!

10.

80% от цветята в австралийските дъждовни гори не се срещат никъде другаде по света.

 

Малкият Шап-Шап не се страхува от никакви предизвикателства. Той е малко несигурен, но смел, което улеснява разучаването на буйната растителност в гората. Всеки ден среща нови обитатели на това зелено и любопитно място. Малката Лилит винаги е до него – като доброто й настроение успява да освети дори най-облачните дни в горската земя. Шап-Шап има и най-добър приятел, на име Шеп, който притежава необуздано любопитство и иска да знае всичко за дома им – градчето Шаптън.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара