Конструкцията на интериорни врати се основава на рамка най-често от така наречената слепена иглолистна дървесина, която е устойчива на измятане, трайна е и предпазва от проникване на влага.

vrata1

Пълнежът  

Пълнежът има за задача да стабилизира конструкцията и да изолира. Най-евтиният вариант е т.нар. “пчелна пита” или изсушена и оформена хартия. Нейното предимство е ниската цена и тегло. Недостатък е по-ниската шумо- и топлоизолация. Друг вид пълнеж е перфорираното ПДЧ, което е по-тежко, но с по-висок коефициент на изолация. Пълнежът може да бъде също с минерална вата, която осигурява максимална шумо- и топлоизолация.

Материалите  

Рамката заедно с пълнежа са поместени в панели, най-често изработени от два вида плочи MDF (Medium Density Fibreboard – плочи от дървесни частици със средна плътност) и HDF (High Density Fibreboard – плочи от дървесни частици с висока плътност). HDF плочите са по-плътни, по-твърди и по-устойчиви, тъй като са произведени от дървесни частици, компресирани при по-висока плътност.

Интериорните врати от масивна дървесина са най-скъпи, но много хора смятат, че парите си заслужават. Трайността на този тип врати зависи от точното спазване на технологията на сушене на дървесината. Вратите от масив са от широколистна (бук, дъб, орех) или иглолистна дървесина (бял бор), която е по-мека и лесна за обработка, освен това и по-евтина, но не така устойчива. Обикновено масивните врати се композират от вертикални и хоризонтални фризове. Ако искате да имате здрава врата, е препоръчително да бъде с един хоризонтален елемент (фриз) и да бъде таблена.

Покритията  

Покритията са изключително разнообразни: финишно фолио с дървесен рисунък, покрито с устойчив лак; фолио с няколко слоя горещо пресовани смоли, устойчиво на надраскване, високи температури, битови препарати и ултравиолетови лъчи; полипропиленово покритие – синтетичен материал с висока износоустойчивост, който се рециклира; модерно огледално акрилно покритие; дървесен фурнир с възможност за вертикално и хоризонтално изпълнение на фладера. Естественият фурнир може да бъде дъб, бук, череша, круша и друга дървесина, обработена с лакове на водна основа, които запазват естествения вид на дървото Пожароустойчивите врати са с покрития с HPL – материал с висока степен на водоустойчивост и температурна устойчивост (до +300°C).

Детайлите 

vrata3Следващият въпрос при избора на врата е фалцова или безфалцова. Безфалцовите врати завършват с прав, гладък ръб, докато фалцовите имат ръб от едната страна, който ляга върху уплътнителя на касата, което спомага за по-добро сцепление и съответно по-плътно и леко затваряне. Безфалцовите врати обикновено са по-евтини. Вратите от новите колекции използват иновативната технология „плик фурнир“, с която свръзките на синтетичния фурнир са невидими, защото остават от вътрешната страна на рамката. Ето защо ръбовете изглеждат естетично и са по-устойчиви на механични повреди. Някои модели дават възможност за монтаж на скрити панти и магнитни брави. Первазите могат да бъдат компенсаторни – прави и заоблени с възможност да компенсират разлики в дебелината на стената.

Дизайн 

vrata2На практика почти няма ограничения за дизайна на вратите. Стилът може да бъде класически, модерен, рустикален или еклектичен. Предлагат се остъклени, фрезовани модели американски тип, екзотични фурнири, избелени, състарени, рисувани врати. Има възможност крилото да бъде с различни покрития от двете страни. Eстественият фурнир позволява различни видове шарки и форми според вида на фурнира – радиален, файнлайн (или технически реден). Всички врати, изработени от фурнир, могат да бъдат фрезовани. При масива има възможност за интарзии в таблите, дърворезби, апликации. Стъклото също предлага разнообразна декорация – различни релефи и оцветяване, стъклописи. В новите колекции впечатляват вратите без рамка, които се сливат със стената, като “влизат” в ламперия или в мазилката. Сред новите тенденции е ползването на високи до тавана врати, които визуално издължават пространството.

От списание „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара