Сирма Добрева, или Жената Каучук, е един от най-виртуозните акробати не само у нас, но и в света. Занимава се с акробатика от детските си години, практически цял живот. От дете свири на пиано и танцува класически балет, след школата по акробатика е приета в спортно училище, а любовта към животните я отвежда за кратко в цирка, когато е на 14. Първото й турне е в Австрия, след което получава едногодишен договор за работа в Швейцария. Едва на 16 години решава да започне самостоятелна кариера. Запознава се с известната еквилибристка – рускинята Валентина Ефремова, която й разкрива тайните на „каучука“. След два месеца упорит труд и тренировки Сирма вече е на сцена със солов номер. През годините е изнасяла представления в Европа, Азия, Южна Америка и Африка. Творческото й въображение и енергия се въплъщават в уникалните и спиращи дъха шоу-спектакли „Въздушен обръч”, „Сейфът”.

Тя е първата и единствена жена у нас, направила най-сложния трикс в каучука – „Цангебис“, който е коронен номер в шоуто й „Русалката“. За изпълнението му се изисква свръхконцентрация, физическа сила и невероятен баланс, тъй като тялото е подложено на изключително напрежение и еквилибристът поема огромен риск. С новаторската постановка „Русалка” Сирма прави първата си самостоятелна изява в Германия, където постига голям успех и невероятен медиен интерес, спечелва признание и световна известност в самия старт на кариерата си.

В момента Сирма управлява най-голямата агенция у нас, която осигурява ангажименти на български артисти в чужбина. Предстои кастинг, който ще изпрати наши таланти от различни сфери на изкуството до няколко екзотични точки на света. Агенцията ще даде възможност на 50 родни артисти за реализация навън.

Жената Каучук е още артистичен директор и основател на Kinetix/Канетикс, проект за акробатични танци върху фасади на сгради.

„Пътят ми беше много труден, но успешен.

От началото досега не съм спирала да творя и създавам различни перформънси. Тъй като не се задоволявам с нищо от постигнатото и винаги са ме привличали екстремните неща, реших да направя трупа за акробатика по фасадите на сгради. Преди това съм виждала танци по фасадите в чужбина, но акробатика – не. Направих проучване и се оказа, че Kinetix/ „Канетикс“ е първият проект, изпълняващ акробатика по фасадите на сгради в света. Това е много опасно и рисковано занимание, точно затова хората, с които съм избрала да работя, са прецизно подбрани. Това са десет от най-добрите акробати и гимнастици на България. Повечето от сградите в столицата са подходящи за изпълнение на нашия спектакъл, особено подходящи са стъклените, а във височината нямаме ограничения”, разказва Сирма.

Риск има и да висиш на десетки метри над земята, трябва да си малко или не толкоз малко луд,

пристрастен към адреналина и удоволствието,

което получаваш от екстремното преживяване. Трябва да си дисциплиниран и концентриран, за да съумееш да се опазиш от сериозни инциденти.

През годините Сирма преминава през различни изпитания, но въпреки тях не престава да измисля нови рискови проекти. Има два спукани прешлена на гръбначния стълб, които впоследствие зарастват сами. Съвсем наскоро си изкълчва лявото рамо, два дена по-късно и дясното, като това се случва броени дни преди важен пърформънс пред многобройна публика. Но тя не го отлага, посещава всеки ден физиотерапевт и прави нагревки, не спира тренировки, а в деня на представлението е на силни обезболяващи. Приела е подобни предизвикателства за част от работата и живота, защото при акробатите рискът и травмите са част от ежедневието.

KINETIX/ КАНЕТИКС създават въздушни перформънси, нереална акробатика, която не се поддава на гравитацията и смайва ума.

Красиви тела, реещи се във въздуха,

плаващи в пространството с главата надолу по стъклените лица на сградите, подскачайки от стъкло на метал, показващи смразяващи ума движения. Трупата изпълнява неповторима смесица от сложни акробатични елементи, скокове, гимнастика и магическа хореография върху външните страни на различни по височина сгради. Подобна акробатика в небето се представя за първи път в България.

Виртуозните акробати и гимнастици висят във въздуха на въжета, използвайки творчески въздушното пространство на стотици метри над земята. Красотата на вертикалната акробатика е, че изпълнителите са освободени и неограничени от гравитацията, избутвайки гъвкавите си тела от

вертикални повърхности в спираловидни движения и салта.

Закачени на въжета и колани, успяват да балансират и да запазят позицията на тялото. Подобни упражнения изискват огромна концентрация и изключително добра физическа подготовка. За разлика от представленията на хоризонталната сцена, тези на летящите акробати са в свят на три измерения.

В момента трупата работи върху ново шоу с Helloween тематика. Дизайнерите на акробатите са готови с цветните костюми на типичните хорър героите, които ще полетят във въздуха – Смъртта, Дракула, Вампири, Зли Феи, Духове. Някой от героите ще са на кокили и ще всяват истински ужас. Хореографията и музиката също ще бъде подбрана спрямо таматиката на шоуто, което подготвят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара