Те изглеждат като джипове, но не са. Дори нямат отделно име на сегмента, в който се предлагат. По-култивирани са, по-цивилни и по-градски. Да ги наречем приключенски комбита.

Защо ще ти харесат?

Защото изглеждат като високопроходими коли. Реално погледнато, те имат и подобни възможности. Най-често са по-високи с до два сантиметра в сравнение с конвенционалните версии на същите модели. Имат и подобрена защита от удари в долната част и са екипирани с двойно предаване.

За какво са ми?

Сега. Не очаквай да качиш с тях връх Ботев, но върховете не са създадени, за да се изкачват с коли, а са създадени да се изкачват с труд, пот и сълзи. Тази кола просто ще ти помогне да преминеш без проблем през 90 процента от делничните и уикенд маршрутите ти. Ще добави и удоволствие, защото е правена да успява да се справи и с по-тежки терени. За да съм по-конкретен – кални пътища, заледени участъци, по-дълбок сняг, липса на пътна настилка. Или шофиране по пътна настилка с много и по-дълбоки дупки. Това е теренът, на който тази кола е в стихията си. Двойното й предаване ще ти помогне да преминаваш, без да боксуваш през гадни терени. Това е.

Добре, а защо хем е джип, хем не е?

Това е комби. Просто е по-повдигнато и по-проходимо. В случая работи за теб. И преди съм ти казвал. Джипът има и своите негативи. Бучи в купето заради широките гуми, особено когато си на дълъг път. Друса, защото окачването е по-твърдо, харчи повече и консумативите му са по-скъпи. И всичко това, за да използваш възможностите на тази кола пренебрежимо рядко пъти или никога. Точно затова някои автомобилни производители са направили по-мускулести версии на обикновените им комбита. Така не губиш от комфорта на обикновената кола, но пък и получаваш усещането и визията, че караш нещо повечко от обикновено комби.

Кои играят?

Не са много. Всичко започна с Ауди allroad и “Волво Крос Кънтри” в края на 90-те години. Ултимативни коли. След тях нещата се развиха, но не съвсем бурно. Сега в този „сегмент” се предлагат модели на “Шкода” във версията „Скаут”, модели на “Волво”, “Фолксваген”, “Субаро” и “Опел”. Цената им е по-висока от цената на обикновените им версии, но по-ниска от цената на същия клас SUV. Дали ги препоръчвам? Да, напълно. Това са коли с големи възможности и без големи претенции.

Съветите на професионалиста – Тодор Тиролски от веригата автосервизи “Мотоексперт”:

Това са коли с големи възможности и без големи претенции– удар в десетката, Симо! Това са коли, които ви дават точно толкова повече проходимост, колкото ви трябва в ежедневието, без да ви се налага да понасяте и редицата негативи на високопроходимата кола в чист вид. Единственият минус е, че тези коли са все пак чувствително по-скъпи от обикновените им версии, но пък са толкова атрактивни и удобни, че ще ги карате много дълго време. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара