Кърк Дъглас, един от най-известните актьори в света, класиран на 17-о място в списъка на 100-те най-добри за всички времена от Американския филмов институт, навършва 99 години на 9 декември.

Баща е на не по-малко известния холивудски актьор Майкъл Дългас, който наскоро публикува във Фейсбук страницата си селфи на двамата от дома на Кърк.

11217972_948372658590884_1527639331732728120_n

Дъглас-баща е роден с името Исур Даниелович Демски на 9 декември 1916 г. в Амстердам, щата Ню Йорк. Родителите му са евреи емигранти от бившия СССР, днешна Беларус. Чичо му по бащина линия се установява в Америка преди тях и се преименува на Демски. Кърк също се подвизава като Изи Демски и официално приема имената Кърк Дъглас, преди да постъпи във флота по време на Втората световна война.

Баща му бил търговец на коне в родината, а в Америка бил доведен до просешка тояга. „Баща ми беше вехтошар, а аз бях син на вехтошар“, ще признае по-късно в биографията си Кърк Дъглас.

Като дете той продава закуски на работниците в мелницата, за да припечели за хляб и мляко. По-късно доставя вестници и минава през 40 местоработи, докато стане актьор.

В гимназията участва в училищни пиеси и открива, че призванието му е да бъде актьор. Пристига в Ню Йорк с едва 163 долара, но успява да спечели стипендия и да завърши Академията за драматично изкуство. И въпреки шеметната кариера в киното, той остава верен на театралната сцена през целия си живот, достигайки забележителни успехи в паметни постановки като „Полет над кукувиче гнездо” (1971 г.) в ролята на Макмърфи и „Децата през есента” (1981 г.), подвизаващ се като възрастния Том Сойер.

profimedia-0259957834
Снимка Profimedia

Дъглас участва във Втората световна война във военноморските сили от 1941 до 1944 г. Междувременно на 3 май 1943 г. той вижда Даяна Хил, негова състудентка от театралната академия, на корицата на сп.“Лайф“, и казал на колегите си моряци, че ще се ожени за нея. На 2 ноември същата година двамата се венчават. Имат двама сина – Майкъл, роден през 1944 г., и Джоел – три години по-късно. Даяна и Кърк се развеждат през 1951-ва.

След това Кърк се жени за продуцентката Ан Бюджънс през 1954 г., от която има още двама сина – Питър, също продуцент, и Ерик, актьор. Ерик умира от свръхдоза на 6 юли 2004 г.

След войната Кърк се връща в Ню Йорк и работи в радиото, театъра и предимно в реклами. Пробивът на сцената идва с Kiss and Tell, след което валят покани за още роли.

Той смята да си остане театрален актьор, но друга състудентка от Академията – Лорън Бакол, му помага да получи първата си екранна роля във филма на Хол Уолис „Странната любов на Марта Айвърс“ през 1946 г.

Kirk Douglas, Pamela Brown, on-set of the Film ''Lust for Life'', 1956
С Памела Браун, „Lust for Life“, 1956 г. Снимка Profimedia

След този филм продължава да се снима, но истинският му пробив е през 1949 г. с „Champion“, а за изпълнението си получава номинация за „Оскар“. Оттук кариерата на актьора тръгва стремглаво нагоре. През 1950 г. се снима в „Young Man With a Horn“ на Майкъл Къртиз, а година по-късно излиза филмът на Били Уайлдър „The Big Carnival“. На следващата година е следващият успех на Дъглас с „The Bad and the Beautiful“ на Винсенте Минели, а актьорът отново е номиниран за престижната статуетка. През 1956 г. е премиерата на „Lust for Life“, отново режисиран от Винсенте Минели, с участието на Антъни Куин. Дъглас е с поредна номинация за „Оскар“.

До края на 50-те излизат „Gunfight at the O.K. Coral“ (1957) с Бърт Ланкастър, „Paths of Glory“ (1957) на Стенли Кубрик, „The Vikings“ с Тони Къртис, „Last Train from Gun Hill“ (1959) с Антъни Куин и „The Devil’s Disciple“ с Бърт Ланкастър и Лорънс Оливие. През 60-те години успешната кариера на Кърк Дъглас продължава. Снима се във филми като „Спартак“ (1960) на Стенли Кубрик, „Lonely Are the Brave“ (1962), „Seven Days in May“ (1964) с Бърт Ланкастър, както и „Споразумението“ (1969) на Елиа Казан с Фей Дънауей.

През 1973 г. Кърк Дъглас дебютира като режисьор със „Scalawag“. Филмът не е особено успешен, но това няма да откаже Дъглас да снима и втори през 1975 г. – „Posse“. С годините и възрастта броят заглавия във филмографията на Кърк намаляват, но ентусиазмът му не спада. През 1982 г. се снима в „The Man From the Snowy River“ на Джордж Милър. През 1991 г. е част от филма „Оскар“, където в главната роля е Силвестър Сталоун.

„Актьорът трябва да знае как да функционира и да се самозапази, също така му е необходима голяма доза късмет. Аз имах този късмет. Да работиш в този бизнес ти отнема доста и затова мнозина отпадат, защото нямат енергията да поддържат таланта си“, споделя той.

3 пъти е номиниран за „Оскар“, но не печели нито веднъж. И все пак има статутетката у дома си – през 1996 г. получава отличието за „50 години морална и творческа сила в кинообщността“.

Синът му Майкъл е вече на 71 години и продължава да бъде активен изпълнител и голяма звезда в Холивуд. Като изключително успешен продуцент той печели Оскар за “Полет над кукувиче гнездо”. По-късно взима и статуетката за „Актьор в главна роля“ в “Уолстрийт” на Оливър Стоун.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара