Децата растат и разходите с тях не намаляват. Дори празничните песни са показателни за абсолютната разлика в поколенческите представи за чувал, пълен с подаръци. Палячовци, мечета, маймунки, барабан… на Велка нося книга, на Спас – акордеон, и т.н. и т.н.

Но бърз поглед на окачените списъци за Дядо Коледа в детските градини е достатъчен да разберем, че когато потропат червените ботушки, хлапетата очакват таблет, лаптоп, смартфон и тук-таме се мъдри някое Star Wars Lego.

Няма да разисквам темата колко са презадоволени децата, защото Слава Богу бананите не са само по Коледа и не е нужно баба ти да отиде с песенния хор на завода на екскурзия в Москва, за да получиш кукла с височината на истинско дете. А по-скоро до

колко е редно да дигитализираме поколението отрано.

В края на август в България едно младо момче стана милионер, след като спечели с отбора си по електронни спортове турнир с по-голям награден фонд от някои състезания от Големия шлем в тениса. Сигурна съм, че това не е станало без подкрепата на родителите. Както и в традиционните спортове. Затова с края на безгрижното лято и старта на училищните задължения се замислих, колко полза съм видяла от джаджите, с които разполагат децата у дома.

Детски часовник МyКi

Като цяло подходих позитивно към продукта, защото е българска марка, а аз се възхищавам на успелите хора с добри идеи (дори и успехът да се дължи повече на time to market стратегия).

Часовникът позволява на детето да набира предварително зададен списък с номера и може да бъде търсено също от ограничен брой такива. Дотук добре.

С приложение на телефон следим хлапето къде се намира – също добре. Има SOS бутон в случай на инцидент – това също е ОК като функционалност.

За функцията му на телефон обаче съм доста скептична. Детето чува гласа ви през спийкъра на часовника на китката си – което освен че прави разговора доста труден за възприемане и за двете страни, го превръща в обществено достояние за всички присъстващи в стаята с детето. Това лишава и родител, и дете от възможността да споделят нещо наистина важно помежду си. Друг минус е сравнително краткият живот на батерията. Все пак това е устройство за деца, а те не са толкова отговорни в зареждането на батерията.

Смартфон

До определена възраст смятам смартфона за излишна за децата джаджа. Дори при недостатъците, които изброих за воденето на разговор с МyКi, все пак бих го предпочела като вариант, пред това да давам на детето телефон, който вероятно ще използва само за игри и гледане на клипчета в youtube.

Мнението ми е, че децата възприемат смартфона като част от необходимостите за всеки възрастен. Родителите са толкова „пристрастени“ към тези устройства – нормално е детето да се чувства лишено в случай, че не притежава. А докато са малки, смисълът от това да притежават свой смарт телефон ми убягва. Аз бих предпочела да го заменя с таблет.

Таблетът

Това е джаджа, която с удоволствие поверявам на детето. Заедно избираме игрите, които иска да играе, има инсталирани образователни приложения (по английски и математика например). Използваме го и като самостоятелно време, когато детето иска да играе само.

Лаптопът

Още една джаджа, която може да е полезна. Децата са част от съвременното общество. Не е нужно да изминават еволюционния път отпреди Джон Атанасов до наши дни. Ако детето може да чете и пише, може да започне да се учи да работи с някои програми – например уърд и пауърпойнт.

Ако не искате да инвестирате в личен за малчугана лаптоп (на пазара се предлагат дори нови модели за около 300 лв.), направете акаунт на детето, в който то да влиза с доста ограничени права от вашия компютър.

Електронен четец

Дали да дадете на детето електронна книга, или да го стимулирате да чете чрез богато илюстрованите съвременни издания на детската литература е… доста частен случай. Зависи от интересите и предпочитанията на вашето дете. Моето лично мнение е, че е повече еко да се доверим на технологиите, а и много по-удобно да изпратим хлапето с една книга (електронна) за лятната ваканция, отколкото с цяла чанта хартиени издания. Но тук важното е да възпитате любовта към приказното четене – затова и трябва да подходите индивидуално.

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния ми блог:  www.hitechride.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара