Нали знаете онова усещане, когато гледате филм, направен по книга, която много харесвате? Никога не е същото. Просто не се сещам за пример, който истински да е удовлетворил читателското ми въображение.

Има още едно скрито и леко срамно дразнение, когато тръгваш да гледаш български филм. Готов си на компромиси, решен си да забравиш критериите си, градени от световното кино. Защото все пак е редно да сме снизходителни към родното. Казваш си – то е младо кино, учим се още, все ще мине някога модата на тежката депресия като любим похват на българските кинаджии, дано поне не се излагаме много.

Или както пише Русков във „Възвишение“: „Българе, българе… Как съм ся аз озовал сред вазе? Туй ми е най-голяма грешка в живота. (Мал шанс ся зове по французки)“.

Затова и тръгнах към „Възвишение“ на Виктор Божинов, въоръжена с търпение към предстоящото разочарование. Но нищо подобно! Филмът е абсолютно майсторски направен и представлява напълно достойно продължение на романа на Милен Русков. Чисто удоволствие!

Александър Алексиев е много добър Гичо, Филип Аврамов е още по-добър Димитър Общи, но истинското откритие за мен е кукленият актьор Стоян Дойчев в ролята на простия Асенчо, зарязал овчарлъка, за да открие страстта в „ревулуцията“.

Диалозите са баш по Русков (те всъщност са писани от него като съсценарист), операторът Антон Бакарски е майстор, а костюмите на Мина Кайе са точно каквито трябва да са. Музиката на Петър Дундаков е най-добрият акомпанимент на драмата и звучи направо гръмотевично.

Вероятно на зрителите, които нямат моята страст към романа, ще им дойдат в повече последните 15-ина минути от филма, но на мен не ми натежаха. Всъщност, точно тогава комедията, в която лековато са се втурнали пишман ревулуционерите, се превръща в трагедия.

Така че, братя българе, отдъхнете си, четете и гледайте, барем се возвисите. Ний как сме се возвисили, а?! Иначе: „Прости хора много! С лопата да ги ринеш, дето ся вика. Макар че лопатата малка ще дойде… А че и ти си бил прост – голяма работа! Един си от милионите, от целокупното човечество. Туй е грамадна сила. Недей ся стряска!”

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара