В „Мъжът, какъвто е“ изпод майсторското перо на Дейвид Сàлаи пред читателите се разгръщат историите на деветима мъже в девет различни части от Европа. Всеки от тях е в различен етап от живота си, бягащ от собствените си демони и търсещ собствения си път нанякъде, далеч от дома.

Сборник с разкази или роман? Критиците спорят за жанра на книгата, но са единодушни – творбата е майсторско литературно постижение. Тя е проникновено изследване на основния въпрос, който споява в едно деветте различни истории в нея –

какво е да си мъж в началото на ХХI век.

Написана е с жив, богато нюансиран език, чийто задъхан ритъм увлича читателя. Пътешествието из цяла Европа и навътре в душевния мир на многоликия съвременен човек доставя огромна наслада.

Деветимата мъже са от различни поколения, на различни етапи от живота, но са устремени към едно. Независимо дали се намират в предградията на Прага, в богато алпийско село или в евтин кипърски хотел, те се опитват да усетят какво означава да бъдеш жив тук и сега. Събирайки драматичните нюанси в съдбите им, привидно отделните разкази в „Мъжът, какъвто е“ създава цялостен портрет, който показва мъжът днес на терена на глобална Европа. И така тези девет живота формират един гениален роман от нов вид, в който Дейвид Салаи очертава съвременния човек.

Битието на героите е трудно и смущаващо, често порочно и комично. Салаи описва с изключителна емоционална проникновеност всеки от героите си – от работника, през самоуверения и колежанин и неудачника на средна възраст до руския олигарх. Те са смешни и апатични, шокиращи и презряни, жизнерадостни и тъжни, копнеещи за любов. В блестящо замислената книга централният образ във всяка глава е все по-възрастен и дистанциран, а това, което узнаваме за него, е все по-въздействащо.

Авторът има унгарски корени, роден е в Канада и израства във Великобритания. Зад гърба си има няколко романа. Носител е на множество литературни награди и е включен в списъка на най-добрите млади английски писатели на сп. „Гранта”. „Мъжът, какъвто е“ донесе на Салаи няколко приза и номинация за престижната награда „Букър“. Романът бе обявен за Книга на годината за 2016-а от шест авторитетни английски издания, сред които „Спектейтър”, „Дейли Телеграф”, „Обзървър”.

„Мъжът, какъвто е“ на българския пазар с логото на издателство „Милениум“ в майсторския превод на Владимир Молев.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара