Един от емблематичните романи на Джек Лондон – „Малката стопанка на Голямата къща“ – отново излиза на българския пазар от издателство „Апостроф“ в превода на Димитри Иванов и Нели Доспевска. Това е последната книга, която американският класик публикува преди смъртта си. Ето защо творбата се превръща в загадъчна лична изповед, вещаеща съдбовни последици.

„Малката стопанка на Голямата къща“ се различава значително от други романи на Джек Лондон като „Белият зъб“ и „Дивото зове“. Творбата е кулминация на умението на писателя да разкрива душевността на своите герои, техните съмнения и страсти, да изобличава слабостите им, най-съкровените им тайни, копнежи и илюзии. Книгата представя история за любовен триъгълник, наситен с много изкушения, страст, и отмъщение. Преди романът да излезе за първи път през 1915 г., Лондон дръзко обявява: „От началото до края става дума за еротика, но никъде всъщност няма точно описано такова преживяване“.

До ден днешен „Малката стопанка на Голямата къща“ продължава да провокира дискусии в литературните среди и сред читателите за това дали и доколко описаните в нея събития се базират на личната драма на писателя. Някои изследователи смятат, че книгата не е автобиографична и Лондон просто „заема“ моменти от съвместния живот със съпругата си Чармиън Китридж. Други не само откриват паралели с реалността, но дори наричат романа огледало на събитията, случили се в годините преди смъртта на писателя. Според тях Лондон изповядва един съкровен и драстичен план за живота си малко преди да настъпи краят му.

В основата на повествованието е темата за изневярата и изгарящите чувства между тримата главни герои. Дик Форест е земевладелец с остър и прагматичен ум и непрестанна жажда за усъвършенстване. Въпреки маниакалния си стремеж за величие и превъзходство, той носи поетична душа. Неговата съпруга, Паола, е жизнерадостна, красива и атлетична, но неспособна да има деца, подобно на жената на Джек Лондон Чармиън Китридж. Паола се влюбва в най-добрия приятел на Дик – Евън Греъм. Чрез личните дневници на Чармиън биографи идентифицират истинската му самоличност – описаният в книгата персонаж отговаря на двама мъже от обкръжението на семейството – Лори Смит и Алън Дън, писател и журналист.

Дори Голямата къща има свой реално съществуващ аналог. През 1905 г. Джек Лондон закупува огромно имение в Калифорния с обща площ 4 декара. Неговата цел е да създаде преуспяващ селскостопански бизнес и затова влага всеки цент от продажбите на своите книги в развитието на имота. Нещо повече – той споделя, че след съпругата му ранчото е най-скъпото нещо в живота му. Това е и мястото, на което писателят умира след дълго боледуване от уремия. Причината за смъртта му отново се превръща в повод за създаване на десетки митове. Според някои фаталистични предположения Лондон сам слага край на живота си със свръхдоза морфин, който през последните си години взима срещу болки.

Биографична или не, „Малката стопанка на Голямата къща“ е драматична история за невъзможния избор между съвестта и стремленията на душата, между конвенциите и свободата. Това е сантиментален роман за любовта и трагичните последици от нейното невъзможно осъществяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара