Какво е това нещо, което прилича на таблет, ама не е точно; и е удобно като лаптоп, ама в никакъв случай не е лаптоп?

Днес ще ви представя новата си любима играчка – LENOVO YOGA BOOK. И не, няма да говорим за онези ноутбуци, които могат да си въртят екраните на (почти) всички страни, а за таблетът-тефтер-с-клавиатура YOGA.

Какво представлява всъщност?

Това е ултра лек таблет, който от Lenovo наричат YOGA Book. Джаджата е много тънка, екранът е с размер 10 инча, батерията издържа 13 часа и може да се намери както с Android, така и с Windows 10, светеща клавиатура.

А и забравих най-важното – истинска писалка. Този бук всъщност се превръща във вашия електронен тефтер и слага край на хартиените тетрадки, които се изписват по средата на месеца и след това трябва да ровите пред клиент (или за себе си), за да намерите записките си от предишна среща или да поизтупате от праха някоя идея, която чака реализация.

Може да пишете на самата клавиатура, която реагира на натиска на включената в комплекта писалка. Или за тези,  които искат традиционно усещане – да сложат специален пълнител в писалката и да пишат на листа, които се запазват отново в електронния тефтер. Какво по-яко от това?

Какво означават всички тези неща?

Започвам с операционната система. Да избягаш от Android-a на таблета и да имаш функционален Windows на това супер леко устройство е повече от удобство. Може да отговаряте лесно на писмата в OUTLOOK през него, да създавате word или excel документи и ако сте супер уверени в жестовете –  дори непретенциозни презентации в power point. С други думи по срещи или кратки пътувания не е необходимо да носите със себе си тежкия лаптоп, а да замените с YOGA BOOK. А, и да не забравяме удобството на 13 часа батерия, която е супер постижение за толкова леко устройство.

Светеща клавиатура

Не знам как някой изобщо може да ползва клавиатура без подсветка. Аз не бих се примирила с липса на осветяване дори на бюрото в офиса, макар там да не ми се е налагало да работя на тъмно никога (да не се бърка с това, че не работя по тъмно, напротив оставам си редовно до 9-10 часа, но пък на светната лампа.

Още повече важи това за лаптопа. Буквално се губи всяко предимство на мобилността, ако не може да се пише без допълнително осветление.

И накрая – за мен таблетът е джаджа за гъзария, ако няма клавиатура към него. Т.е. да може все пак човек лесно да свърши някаква работа на по-голям екран. Иначе същото става и през телефона. Ако закачим допълнителна клавиатура, често губим от „лекотата“ на устройството, защото дублираме теглото. YOGA BOOK се е справил с това неудобство по перфектен начин. Ултра тънка клавиатура с подсветка, която можем спокойно да „подгънем“, когато не ползваме.

Трябва да призная, че на мен ми липсва усещането за натиск върху клавиатурата (все пак няма реални бутони, а само очертани чувствителни на допир), за това съм включила индикативна вибрация към всеки натиск. Тъй като в обкръжението ми не само аз ползвам такова устройство – разпитах и открих, че само аз не се дразня на вибрацията и всички останали са си ОК с тъч-чувствителната клавиатура. Явно е въпрос на усещане и навици.

Малко повече за електронния тефтер

Аз водя записки по време на всички срещи и едва сега успях да ги организирам оптимално. Електронният ми тефтер е организиран по страници и теми, за това виждам датите и какво се случва с всеки клиент, напредъка по задачите и проектите и не на последно място мога лесно да се връщам назад във времето.

Писането с химикалката изисква време на свикване, особено в началото, но като с всяко нещо просто се нагаждаш по него. А и друг шок при ползването й е, че реално виждате колко грозничко сте започнали да пишете.

Макар че все още устройството е на цена около 1000 лв., определено го препоръчвам за мобилните хора и смятам, че ще бъде от полза на всички, които няма да усещат допълнителното тегло от носенето на джаждата дори в дамската чанта. От което се сещам и още нещо, което не бих нарекла недостатък, но все пак недомислица – липсва ми калъф към тая джаджа. Аз не я нося в чантата за лаптопа, защото нося или лаптопа, или Yoga BOOK-a, което означава, че е изложена на надраскване, зацапване и други възможно дефекти вследствие на експлоатацията. Трудно открих качествен калъф, който да не пречи на функционалността и въртенето на екрана и клавиатурата. Трябваше да поръчам от Amazon, което значеше месец доставка.

Соня Славчева е специалист комуникации в WellDone.bg, която в свободното си време пише за технологии в своя блог Hitechride.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара