Промяната е нещо, което плаши повечето хора. “Откъде-накъде ще се променям? Така съм си добре. Просто животът не е добър, хората са лоши, държавата е зле, обществото е болно.” Или просто: “Аз съм си такъв. Така съм роден, откакто се помня съм такъв. Просто не мога да се променя”. И това обикновено означава “Не искам. Не ми стиска. Страх ме е. Трудно е. Не знам как.”

Знам, че да си жив и да живееш, е един от най-големите страхове на човешкото същество. А животът е вечна промяна, нестихваща еволюция и трансформация. Иска се осъзнаване и степен на емоционална и духовна зрялост, за да стигнеш до това решение. “Искам да се променя.” Искам да бъда по-добра версия на себе си. Искам да живея по-добре. И страхът от промяната просто пада, когато разбереш, че промяна = израстване.

И понеже ти, прекрасни човече, който четеш този текст, вече си стигнал то дози етап, или скоро ще го завършиш, това е точно за теб.

Би могъл да си зададеш въпроса

Какво да променя, за да стана още по-добра версия на себе си”.

И тук могат да изскочат десетки, дори стотици препятствия които да те спънат и да се върнеш в точка 1.

  • Аз съм смотана
  • Аз съм мързелив
  • Аз съм лакома и затова – дебела
  • Аз съм страхлива и не мога да напусна тази ужасна връзка
  • Аз съм супер притеснителна и винаги съм била така
  • Аз съм истински провал. Винаги се провалям
  • Аз съм негативен човек. Нищо не ме радва, на всичко намирам кусури.

Списъкът може да безкрайно дълъг и там да се крият и твоите препъни-камъни. Можеш да ги потърсиш. И така, да видим сега какво се крие зад това общо понятие като си зададем някои въпроси. Част от тях, адаптирани, са част и от реални терапевтични сесии с клиенти.

“Аз съм смотана”. – По какво разбираш, че си смотана?

“Винаги правя смотани неща” – Ама винаги, винаги ли?
“Е, не съвсем. Когато трябва да взема решение, и то все се оказва смотано” – А колко често ти се случва да вземеш такова смотано решение? Колко процента от времето ти изобщо?
“Около 20%” – Аха, а през останалото време, когато не си смотана, какво се случва? “Правя чудесни неща за мен и семейството ми. С някои от тях съм наистина горда” – Аха, значи в 80% от времето ти, ти изглежда си чудесен човек, който има с какво да се гордее? “…ммм май е така” – А в тези малки 20% какъв тип решения взимаш, че да са така смотани? “Отнасят се за мен. Взимам решения, които са в мой ущърб, и задоволяват нечий чужд интерес” – Аха, значи не харесваш поведението си, че даваш предимство на другите, против твоите желания? “Да, така изглежда. Майка ми винаги ме е притискала да правя неща, които тя иска и смята за правилни, и цялото ми същество се бунтува срещу това. Не мога да кажа НЕ” – Значи всичките 20% смотаност се изразяват в това негативно твое поведение – да се съгласяваш с неща, на които всъщност ти се иска да кажеш НЕ? “Да. Точно това поведение искам да променя” – И ето, че това вече изглежда напълно възможно.

Защото това е просто поведение, това не си ти.

Дори само осъзнаването, че това негативното нещо в съзнанието ти, “невъзможното” за преодоляване, НЕ СИ ТИ, а е просто поведение, има огромна терапевтична и трансформираща мощ.

И когато имаме под ръка мощни трансформиращи методики като енергийната психология, Пренареждане на Матрицата и други техники за пренареждане на невронните връзки, поведението лесно може да се видоизмени.

“Аз съм супер притеснителна и винаги съм била така” – Съвсем винаги, всяка секунда от живота ти? „Е, не не точно. Но когато трябва да общувам с хора” – С всички хора ли се притесняваш да общуваш? „Лесно ми е с близките, но когато трябва да завързвам нови контакти с непознати, умирам от притеснение” – Какво е най-лошото което може да се случи когато си пред непознати? „Да се изложа, да се представя зле и да ми се смеят” – И ти какво правиш за да не се случи това?
“Обикновено мълча и ме взимат за надута, или от притеснение говоря пискливо на висок глас и разказвам всякакви глупави истории”

А имало ли е моменти в живота ти, когато си била супер уверена и спокойна?

“Да, с познатите ми и близки хора съм изключително уверена и дори им помагам в трудни ситуации, истинска опора съм за тях” – А можеш ли да вземеш усещането от това твое поведение и с него да пристъпиш към новото познанство?
“Колко е различно… май всичко опира до поведението?” – ТАКА Е!

“Аз съм негативен човек. Нищо не ме радва, на всичко намирам кусури. Искам да променя това, но няма как” – Как разбираш, че си негативен? “Ами шефът ме дразни, не желае да промени неработещите неща в работата. Колкото и да упорствам и да му показвам проблемите, той не прави нищо.” – А защо ти е важно той да промени тези неща? “Защото тогава ще има ред, правила, ще има напредък” – И когато нещата работят и има напредък, какво означава това за теб? “Че се развивам, че вървя напред спокойно. А сега нищо не върви”

А има ли момент когато е вървяло и си бил доволен?

“Да, в предишната работа. Там имаше ред, аз взимах решенията и всичко се случваше спокойно” – Значи на едното място ти си взимал решенията и всичко се е развивало спокойно. На другото място всичко е в хаос и нищо не зависи от теб. Какво ти даваше предишното място, а го няма сега?

“Спокойствие. Сега всичко е изнервено и напрегнато” – А ако все пак шефът ти склони и направи промените които искаш – това ще ти даде ли спокойствие? „Не… май не искам това. Искам просто спокойствие” – А когато си спокоен, виждаш ли кусури? „Не, тогава всичко е прекрасно и забелязвам хубавите неща около мен. Май не съм толкова негативен, а просто съм се стремял към нещо което не искам.” – И ако промениш посоката в която действаш, ще продължиш ли да бъдеш негативен човек?

“Аз не съм негативен човек, просто съм действал по неправилен начин. Сега знам какво да направя”

Разбирате ли приятели – това, което често сме склонни да припишем на себе си и с което да се определим, е САМО ПОВЕДЕНИЕ. Това не си ТИ.

Склонни сме да си сложим етикетче, дамга, белег и да го оставим да виси там години наред и да се превиваме под неговата тежест и неизбежност. Но това е илюзия. Ти не си твоето поведение. Ти си нещо повече от това. Ти си онова разумно, многоизмерно, съзнателно, вечно променящо се същество, което държи в ръцете си командния пункт за емоциите, действията, поведението си. Поведението не е константа, то изцяло подлежи на промяна и модификация. В живота си ние минаваме през различни етапи на развитие, през различни опитности, различни идентификации.

Ти не си дошъл на този свят с това поведение.

Придобил си го, научил си го, станало е навик за който не се замисляш. И също така можеш да подмениш, видоизмениш, надградиш това поведение. Можеш да придобиеш ново такова, дори ако то не е регистрирано в твоята лична опитност. Бич могъл да наблюдаваш чуждо поведение, което ти харесва, да го изучиш и приложиш в живота си.  Поведението се изучава, придобива, видоизменя, моделира. Дори ако не знаеш как – можеш да потърсиш помощ от специалист. Да намериш причините за това поведение и да ги пренапишеш в подсъзнанието, задавайки нови програми. И също така

можеш и сам,

следвайки въпросите от горните примери, да стигнеш до дълбините на проблема който искаш да разрешиш. И сам да осъзнаеш в каква посока да тръгнеш.

Защото е съвсем различно да живееш с тежестта на вярването “такъв съм”, което носи усещането за необратимост, отколкото да осъзнаеш, че всичко опира до поведение, което може да се промени. Стигнеш ли веднъж дотам, нещата изглеждат и се чувстват много по-възможни, по-достъпни и е само въпрос на избор, решение и действие да пристъпиш към така желаната промяна. Искаш ли?

Източник: Свой избор

Facebook Twitter Google+

0 Коментара