“Винаги има един потънал кораб, един остров, едно убежище, едно приключение, едно място отвъд морето, на неясната линия, където мечтите се сливат с хоризонта…”

Надали в безкрайното море на съвременната литература има друг автор, способен като Артуро Перес-Реверте да съчетае романтиката на отминалите дни, храбри и самоотвержени герои, фатални красавици и изчезнали съкровища с динамиката на нашето време.

Ненадмината е неговата магическа формула, благодарение на която духът на вечните приключенски романи на Дюма и Стивънсън, широтата и магнетизма на Мелвил и Конрад се въплъщават в един напълно съвременен трилър, и всеки път резултатът на това съчетание са романи, донесли на своя автор и престижни награди, и славата на един от най-четените и превеждани испански писатели.

В един от най-знаковите романи на Перес-Реверте, “Морската карта”, се преплитат сюжетни линии, характерни за творческото присъствие на автора – загадка от отминали времена, чиято дълга сянка достига до нашето трескаво и забързано време; стара мистерия, намираща разрешението си в наши дни.

Случайна среща в аукционна къща се оказва съдбоносна за Мануел Кой, моряк, останал без кораб, и красивата Танхер Сото, посветила живота си на една мечта. Двамата тръгват по следите на изчезнал кораб, бригантината”Деи Глория”, потопена при морска битка през осемнайсети век. Неясни са обстоятелствата, при която корабът, пристигащ в Испания от Новия свят, е бил нападнат от корсари, а още по-загадъчен е фактът, че след ожесточената морска битка са унищожени и бригантината, и корсарският кораб. Екипажите са унищожени до крак, оцелява само един юнга, от когото адмиралтейството получава сведения за случилото се, но само ден след спасяването му и този

единствен свидетел изчезва.

Има основания да се предполага, че бригантината е превозвала нещо много по-важно от обявения по документи товар. Кои са били неизвестните пътници, цитирани в бордовия дневник само с инициали? Кой е изпратил корсарите по петите на “Деи Глория”?

Сянката на легендарни съкровища привлича открай време мечтатели и авантюристи. По стъпките на Мануел Кой и красивата Танхер се промъкват и хората от “Ковчегът на мъртвеца”, фирма, занимаваща се с издирване на потънали кораби. Вълнуващата история на далечните времена, когато йезуитският орден е обявен извън закона и трябва да спасява не само хората си, но и несметните богатства и огромното познание, натрупано през вековете, се преплита с един напълно съвременен разказ за измама, изневяра, предателство и алчност, вечните двигатели, тласкащи хората към пропастта.

Артуро Перес-Реверте предлага на читателите си и вълнуващи преследвания, и морски сражения, и смъртоносни тайни, и удивителни разкрития, и любовта в нейния най-драматичен и отчаян вид – когато човек я приема, съзнавайки, че тя ще го погуби.

Но и тази, както всички негови книги, съдържа много повече от една интересно разказана история, динамична и с изненадващ финал. Артуро Перес-Реверте ни връща към велики образци на литературата и представя всеки път един елемент от историята на Европа, от нашето общо минало, оставило отпечатъка си и върху нашето настояще – възражда по неповторим начин духа на далечни епохи, кара ни да се замислим и над неща като чест и съвест, достойнство, смелост – накратко, вечните морални ценности на човечеството, координатната система, която никой и нищо не може да наруши, насочваща по верния път към сияйната далечина на мечтите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара