Маска от ябълки

Очистете и нарежете на кубчета една средно голяма ябълка. Сва­рете я с малко прясно мляко, докато се получи гъста каша Още топла, нанесете кашата на лицето и я оставете 20 минути. След това измийте с хладка вода.

Снимки Анастасия Гепп от Pixabay

Маска с мая

Парче прасна мая, колкото орех, разтворете в малко прясно мляко и с получената каша на­мажете лицето. Оставете маска­та, докато изсъхне. Измийте ли­цето с хладка вода, а още но-добре с отвара от лайка. Тази маска е отлично средство против черни точки, разширени пори, петна и др. Ако кожата е суха, към маята освен мляко прибавете няколко капки бадемово масло или зех­тин.

Маска от мед

Към 3-4 чаени лъжички течен мед (ако не е пресен, стопете го на водна баня) прибавете 2 чаени лъжички сок от лимон и още тол­кова липов чай. Разбъркайте сместа много добре и нанесете на лицето и шията. След 15-20 ми­нути свалете маската с топла во­да и натискайте лицето със сту­дена вода.

Японска маска

Смесете брашно и мед по рав­ни части, прибавете прясно мляко, колкото да се получи каша. Нанесете на лицето. Маската оставете половин час, след което я свалете с отвара от лайка. Тази маска се препоръчва за освежа­ване на остаряваща кожа.

Маска от кисело зеле

С листа от кисело зеле (по-тън­ки) покрийте лицето и шията. След 20 минути свалете маската, измийте лицето и шията с хладка вода и намажете с подхранващ крем.

Маска от моркови

Настържете един средно голям морков на най-ситното ренде, прибавете няколко капки баде­мово масло (или зехтин) и нанесете на лицето. След 20 минути свалете маската, като наплискате лицето неколкократно ту с топла, ту с хладка вода.

Маска от фасул

Когато готвите фасул, заделете една кафеена чашка от сварения, но още неподправен фасул, смач­кайте го с вилица, прибавете 2-3 чаени лъжички сок от лимон и една чаена лъжичка зехтин (олио). Маската поставете топла на лицето и дръжте 20 минути. Измийте с топла вода, накрая наплискайте с хладка. Тази маска подхранва и избелва кожата.

Маска от топло олио (зехтин) за суха и старе­еща кожа

Към кафеена чашка затоплено олио (зехтин) прибавете няколко капки маслени разтвори на ви­тамин Е и витамин А (от апте­ката). Една марля (да покрива лицето и шията) изрежете по формата на лицето, като оста­вите отвори за очите и устата. Потопете я в топлата смес, из­цедете, за да не капе, и я поста­вете на лицето и шията. Когато се охлади, отново я потопете в топлата мазнина. Повторете ня­колко пъти в продължение на по­ловин час. След това измийте лицето с топла вода, подсушете с мека гърла, като попивате и потупвате леко с ръце, без да из­тривате силно, за да остане ма­лък слой от маската.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара