Когато Агата Кристи получава предложение за брак от археолога Макс Малоун, първата й реакция е да откаже, въпреки силата на чувствата си. От малка е смятала, че най-добрата комбинация за стабилност в отношенията е леко по-възрастен мъж. А Макс е с 14 години по-млад от нея. Като шок й идва откритието, че той е съученик на нейния племенник. По това време родителите й вече са починали, но по-голямата й сестра не одобрява връзката. И все пак, най-силни се оказват собствените й предразсъдъци. Макс обаче спечелва на своя страна единствената й дъщеря и любимото й куче. Агата все пак приема и двамата

остават заедно през следващите 45 години,

до нейната смърт. Бракът им, пътуванията им по света, приключенията и съвместната им работа в областта на археологията, в която Агата Кристи също е влюбена, се превръщат в една от големите любовни истории на ХХ век.

Сега Агата Кристи е една от деветте

известни жени с връзки с по-млади мъже,

за които испанската журналистка Долорес Конкеро разказва в книгата си „Любов срещу времето“ (Amores contra el tiempo, изд. Planeta).

Пет века разделят първата й героиня Диан дьо Поатие и последната – Фиона Кембъл-Тисен. Между тях са английската кралица Виктория, Мария Кюри, Коко Шанел, Гала, Долорес Ибарури. Общото между тях е, че избират да изживеят любовната си история, дори когато трябва да платят действително висока цена за това.

„За мен връзката между по-възрастна жена и по-млад мъж е едно от последните табута. От една страна, имаме усещането, че вече сме го надмогнали, но далеч не е така. Дългите ми проучвания по темата показват, че не са се променили чак толкова нещата. Дори когато се говори за връзките с по-млади мъже на икони като Мадона, в голяма част от случаите това се прави с отрицателно и дори грубо отношение. В най-добрия случай тя е наричана „стара““, казва Долорес за „Жената днес“.

Всъщност нейният интерес към темата се ражда преди няколко години, когато се влюбва в мъж, който е с десет години по-млад от нея. Тогава тя отваря своя блог www.minovioesmasjoven.com (от испански „моят приятел е по-млад“) с псевдонима Lola Ce и започва да събира историите както на известни, така и на анонимни жени (и някои мъже), които започва да получава от цял свят. Към личния й интерес по темата се прибавя и дългогодишният й опит като журналист във водещи испански медии като El Pais, Marie Claire, Mia. За книгата тя обикаля архиви, библиотеки, изчита хиляди страници лична кореспонденция и дневници.

“Забележете как някои от действалите с години

предразсъдъци продължават да са валидни и днес.

При жените дори не е необходимо разликата да е голяма. Самият факт, че е по-възрастна, вече е „пречка“ както за околните, така понякога и за самата жена, която има много съмнения и страхове. В обратния случай мъжът трябва да е драстично по-възрастен, за да му се обърне изобщо внимание. Освен това за по-възрастните жени почти никога не се приема, че връзката е на базата на любовта. При това винаги витае идеята, че подобна история няма да продължи дълго и няма да има добър край“, казва Долорес.

Авторката коментира и разликата в основата на табуто в миналото и сега: преди години то е най-вече в морален аспект, а днес идва от култа към младостта и красотата. Според нея не е надмогнат и друг силно насаден предразсъдък, а именно, че с приближаване към менопаузата жената сякаш престава да има любовен и сексуален живот. “Любовният живот на мъжете се „удължава“ отвсякъде. Когато са на 20 или на 40, могат да имат връзка с жена на тяхната възраст или по-възрастна, а на 60 е също толкова добре прието да бъдат с 40-годишна жена. Докато любовният живот на жената или поне представата за него в обществото продължава да се „скъсява“.

Долорес Конкеро прави дисекция на основните препятствия пред любовта на жени с по-млади мъже. Най-стабилното във времето остава фронталната съпротива на семейството. Александър Онасис и бившият модел Фиона Кембъл-Тисен никога не сбъдват мечтата си да се оженят, тъй като неговият баща Аристотел

Онасис така и не приема по-възрастната от сина му

с 16 години жена, на всичкото отгоре разведена с барон Ханс Хайнрих Тисен и майка на две деца. Тя самата притежава голямо състояние, което набъбва след развода й с барон Тисен. Но и това не я спасява от нападките в семейството, дори напротив. Най-яростните й противнички са майката на Александър – Тина Ливанос, и Джаки Кенеди, новата съпруга на магната.

И докато някои от връзките дори на известни жени като Агата Кристи остават в по-личен план, то други са хвърлени директно на арената на общественото неодобрение. Надали има човек, който да не е скандализиран от връзката между английската

кралица Виктория и нейния прислужник Джон Браун

(със седем години по-млад от нея), след продължилия с десетилетия траур по голямата любов на живота й, съпругът й Алберт. Децата й, съветниците й, кралската канцелария, всички са против. Но тя не отстъпва и може да си го позволи.

Виктория е на практика най-могъщата владетелка в онези години.

„Много хора се възползват от любовните връзки на Долорес Ибарури (Ла Пасионария) и Мария Кюри с по-млади мъже, за да ги дискредитират. Често това са мъже, които завиждат на техните постижения. За тях е много по-трудно да преглътнат конкуренцията и успеха на жени, отколкото на мъже. В определени „сериозни“ професии от жените се очаква да нямат любовници и извънбрачни връзки или поне да не ги афишират“, казва авторката.

Когато съпругата на френския физик и общественик Пол Ланжевен изпраща до пресата любовната кореспонденция между него и легендата Мария Кюри (когато тя вече е вдовица), скандалът е зашеметяващ. Мария Кюри дори е посъветвана да се откаже от номинацията си за втората Нобелова награда, с което тя не се съобразява. А най-голямата критика за връзката си с по-младия с 14 години „другар“ Франсиско Антон, Долорес Ибарури получава не от враговете си, а от редиците на Испанската комунистическа партия.

Като любителка на киното и авторка на сценарии за телевизионни предавания, Долорес Конкеро попада и на един от най-любопитните и непубликувани досега детайли за Коко Шанел. Един от многото й по-млади любовници, французинът с испански произход Пол Ирибе, планирал да се ожени за 52-годишната влиятелна и богата дизайнерка, а след това да се разведе изгодно и да се върне при предишната си съпруга. Кръстосвайки данни, авторката го научава от изказване на известния американски режисьор и продуцент Били Уайлдър. Който от своя страна бил женен за доведената дъщеря на Ирибе.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара