Почивките за кафе и прекъсването на работния процес, след като човек получи нова информация, му помагат да я запомни по-трайно, установиха американски невролози.

Учените отдавна знаят, че сънят усилва паметта, като позволява събраните през деня знания да се пресяват и съхраняват в мозъка. Новото изследване обаче показва, че дори кратката почивка или прекъсванетона работата помагат за сортирането и задържането на информацията.

Откритията на учените от Нюйоркския университет допринасят за знанията на невролозите за начина, по който паметтасе усилва. За да проверят дали паметта се затвърждава по време на съзнателна почивка в будно състояние, д-р Лила Давачи и колегите й създали изображения на части от мозъка, които играят важна роля за паметта.

Експериментаторите изпробвали асоциативната памет на участниците. За целта им показвали двойки изображения, съдържащи човешко лице и предмет като плажнатопка, или човешко лице и сцена като плаж, след което им давали почивка, през която можели да си мислят за всичко, но да не заспиват. Учените установили, че по време на будната почивка мозъчните зони, които отговаряли за запаметяването, били също толкова активни, както повреме на ученето.

Изводът на д-р Давачи е, че „мозъкът работи за вас и когато почивате и затова почивката е важна за паметта и познавателнитефункции“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара