Гал Сасон – световноизвестният кабалист и астролог с български корени изнесе лекция „Минали животи и прераждания – смъртта не е краят“ в България. Повечето мистични традиции съдържат идеята, че смъртта не е краят, а само преход от един живот към друг. По какъв начин различните култури гледат на смъртта? Какво се случва с душата след като тя напусне тялото?

Гал Сасон

Гал Сасон и роден в Израел на 15 април 1968 г., а в момента живее в Лос Анджелис. Автор е на книгите „Едно желание може да промени живота ви“, „Космически навигатор“ и „Дванадесетте царства на светлината“.

Гал с възхищение говори за България, българската култура и българската музика и често идва у нас. Баща му е български евреин, който със семейството си е напуснал България след края на Втората световна война.

Освен че е талантлив автор (книгата му е благословена лично от Далай Лама) и известен астролог (№1 в Лос Анджелис), той е и музикант, композитор на религиозна музика и е сред малцината, овладели уникалното обертон пеене, практикувано главно в Тибет. Свирел е в рок-банда и е ентусиазиран сърфист. Знанията си по астрология и Кабала е получил в Мексико, преподава в университета по юдаизъм в Бевърли Хилс, бил е лектор в център „Чопра“ в Калифорния и изнася лекции по цял свят.

Гал Сасон нарича себе си “анализатор на цикли”

– той използва циклите, за да вникне в начина, по който функционират Вселената и животът. На неговия роден език думата “гал” означава “вълна” и за него всичко в Космоса е форма на трептене. Когато води семинари или провежда консултации, Гал използва астрологията (циклите на планетите), Кабала (циклите на сферите от Дървото на живота), митологиите (циклите на преданията) и символизма, Той е лицензиран астролог, професионален музикант и писател. Преподава астрология, Кабала и митология и провежда индивидуални консултации.

Кабала влиза в живота му съвсем непреднамерено и неочаквано. Отивайки на сърф в Мексико, попада в Гуадалахара и наред със сърфа, започва да посещава, заедно с група музиканти, курс по Кабала и астрология. И остава там в продължение на две години. По-късно открива, че най-важната книга на Кабала, “Зоар” е написана също в Гуадалахара – Испания. Приел това като знак, че душата му е почувствала връзката между Гуадалахара – в Мексико и в Испания – и “Зоар”. И че това е достатъчно

забележителна проява на синхроничност в живота му

Най-впечатляващият аспект от семинарите на Гал Сасон е подчертаната практичност на обучението: духовността, в служба на всекидневния живот, силата на убежденията, в служба на желанията и нуждите на всеки човек.

Той насочва учениците си към трансформация чрез събуждане на интерес и разбиране към митологията, като показва как всички архетипни образи от различни култури, религии и митове имат роля и значение във всекидневната реалност. Според собствените му думи “Кабала е мистична, универсална интерпретация на смисъла и механизмите на живота, съхранени в продължение на хиляди години, главно чрез ученията на юдаистките изследователи и учени. Тази древна теософия учи, че Бог използва Дървото на живота като вечна матрица за изграждане на Вселената. Това е много фина символика, която ни помага да разберем живота, да участваме в непрестанния процес на създаване/ съзидетелност. Според Кабала,

Бог не е създал Вселената, той продължава да създава Вселената.”

На въпроса какво отличава неговото обучение от който и да било друг курс по Кабала, Гал отговаря: “Аз я наричам Универсална Кабала… Тя е приложима за християни, мюсюлмани, евреи, паганисти. По принцип, всичко е едно. Всичко може да бъде свързано, дотолкова доколкото е устремено към Светлината. Това е по-всеобхватен подход. Помагам на хората да предефинират въпросите си, вместо да им давам отговори.”

Какво представлява Дървото на живота?

Дървото на живота е най-старият и най-важен символ на Кабала. То действа като духовен ориентир, съдържащ в себе си целия Космос под формата на диаграма. Рисуван, интерпретиран и използван от мистиците в продължение на векове, този жив модел на енергиите във Вселената се състои от десет сфери и двадесет и две отношения (връзки) между тях, съответстващи на двадесет и двете букви (и означаваните с тях звукове) от азбуката на иврит. Десетте сфери съответстват на десетте отделни архетипни сили: Воля, Мъдрост, Разбиране, Съчувствие, Любов, Общуване, Сексуалност/Смърт и Практичност. Двадесет и двете връзки между сферите изразяват взаимодействията между архетиповете. Например, сферата на Съчувствието (наречена Милосърдие в Дървото на живота) е разположена противоположно на Строгостта (наречена Правосъдие). Свързващото ги отношение е Устойчивостта, което означава, че при кабалистите способността да се постигне хармония между съчувствие и строгост води до силна устойчивост.

Представените под формата на Дърво на живота десет сфери символизират качества на Бога, които намират съответствие и в качествата на човешките същества. Кабала учи, че същите духовни форми, използвани от Бога за създаването на Космоса, могат да бъдат приложени от човека за осъществяване на всеки проект, произведение на изкуството, успех в бизнеса, във взаимоотношенията и в какъвто и да било друг аспект на живота. По този начин,

човек се включва активно в сътворението

и поставя нови щрихи в божествената картина на света.

Дървото на живота може да бъде използвано за медитация, разсъждения и предсказания, както и за организиране, интегриране и разбиране на всички явления, обстоятелства и превратности в живота на човека. И също както истинските дървета поемат светлина, вода и хранителни вещества от почвата и ги превръщат в необходимия на хората кислород, Дървото на живота учи човека да получава, за да може да дава на другите.

Книгата на Гал Сасон и Стив Уейнстийн “Едно желание може да промени вашия живот” разкрива мистериите, механизмите и митологията, свързани с кабалистичното Дърво на живота, като в същото време предлага практична програма за личностна трансформация, обогатяване на душевността и изпълнение на желанията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара