С безплатен концерт стартира на 11 ноември шестото издание на Фестивала за свободния театър ACT и първия рожден ден на пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК. Посетителите ще могат да се насладят на тричасов концерт на станалите емблематични за българската сцена групи – Nasekomix и Popara на лейбъла Big Banda.

Nasekomix

Тазгодишното издание на събитието със заглавие „БАЛ с каски“ стартира още в четвъртък, 10 ноември, от 19 с Warm up събитие в бар „Петък“. Вечерната дискусия ще бъде придружена с акустично изпълнение от актрисата Лили Гелева – вокал, Мартин Костадинов – вокал, Деян Цвятков – клавир и Светослав Славков – китара.

За откриването на събитието организаторите на фестивала канят две от най-дълго задържалите се и успешни формации на българската независима музикална сцена. Вече 15 години Nasekomix доставят на публиката необходимата доза алтернативна музика и искрена лирика в концерти, албуми и турнета. Парчето им „Middle Finger Class“ стана част от саундтрака на филма „Каръци“. Други две песни на групата – „Инжектирай ме с любов“ и „Lady Song“, участват в игралната лента „Източни пиеси“. Бандата ще забие с парчета от втория си албум „Великани и джуджета“, с който представи на турне в Германия, но ще направи и завой към дебютния си “Adam’s Bushes, Eva’s Deep”. На сцената на ДНК Nasekomix ще излязат в пълен състав – Андрония Попова, Александър Даниел, Георги Дончев и Михаил Йосифов.

Popara

Popara пък е една от първите изцяло импровизиращи групи в страната, която е на сцената от седем години. Концертите им са цветен джем, който извира от силната музикална връзка между участниците. В състава на „Попара“ са световният шампион по бийтбокс SkilleR , музикалният маг – тромпетистът Росен Захариев – Роко, клавириста Кирил Дончев, поетът-вокалист Александър Евтимов – Шаманчето и вокалистът-инструмент Павел Терзийски.

Cover_Concert_DNK

Двете групи са част от Big Banda – обединение на независими музиканти и визуални артисти в демократична структура, където членовете са равнопоставени. Тя се ражда от желанието им за свобода на изразяване и възможността да си помагат, да творят и споделят музиката си. Сред групите в нея са Попара, Fly Me To The Moon, Space Dub Jammers, трип-хоп/ембиънт бандата Cheaptrix, бийтбокс изпълнителят Александър Деянов – Skiller и други.

Kато Нощ на независимата сцена oткриването на фестивал се включва и в инициативата #AbsolutNights на Absolut. По време на събитието  барманите ще подготвят специални „театрални“ коктейли с типичните за Absolut съставки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара