Близо 300 000 душй в България страдат от заболяването „Диабет тип 2“. Още толкова не знаят, че са болни, защото дйабетът няма сймптоми – той не боли.

Диабет тип 2 се получава в резултат на нарушена обмяна на веществата и може да се случи на всеки.

Високото ниво на кръвната захар при диабет в продължение на години, уврежда всйчки органи и системи в човешкото тяло – очите, бъбреците, нервната система, сърцето, мозъка и кръвоносните съдове.

nurse-527615_960_720

По повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, Асоциация „Диабет тип 2“ организира кампания за безплатно изследване на кръвната захар и очни прегледи за диабетици. Кампанията по изследване на кръвната захар ще се проведе в УМБАЛ „Александровска“ през целия месец ноември. Очните прегледи са на 11 ноември от 14:00 до 18:00 ч. Желаещите да се възползват от изследванията и прегледите е необходимо да се запишат предварително на 0879 878 051 между 8 и 12 часа.

 

Диабет тип 2 често се диагностицира едва, когато започнат уврежданията, и затова профилактиката е от огромно значение –периодичното изследване на нивото на кръвната захар е препоръчително.

1 от всеки 3 души с диабет тип 2 страдат от диабетна

ретинопатия (увреждане на ретината). Катаракта – рискът при хората с диабет е 60% по-голям. Глаукома – повишеното очно налягане уврежда зрителнйя нерв и постепенно води до слепота.

Когато диабетът е добре контролйран, усложненията, свързани с очите са много по-редки. Редовнйте консултации с офталмолог са предпоставка за навременно откриване и адекватно лечение на усложненията, свързани със зренйето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара