Легендарният канадският поет, писател и музикант Ленард Коен почина на 82-годишна възраст, предадоха световните агенции. Коен е починал в Лос Анджелис, където ще се състои и сбогуването с него.

„С голяма тъга съобщаваме, че си отиде легендарния поет, композитор и артист Ленард Коен. Загубихме един от най-ценните и продуктивни визионери в света на музиката.“, пише в съобщение на страницата на Коен във Фейсбук.

Ленард Коен публикува първата си стихосбирка през 1956 г., а първия си роман – през 1963 г.

Leonard-Cohen_Publicity-Photo_300RGB_Kezban-Ozcan_jpg-1-71785438-535x652Ленард Коен бе една от живите легенди на съвременната популярна музика и култура: композитор, музикант, поет, писател, певец и художник. Песните му докосваха милиони хора по света вече повече от 60 години.  В творчеството му – музикално, литературно и визуално – се преплитат темите за духовността, романтиката, религиите, политиката.

Влиянието на Коен върху музикалната и театрална световна сцена е безценно. Когато е въведен в залата на славата през март 2008 г., американският музикант и автор Лу Рийд го обявявява „като най-високият и влиятелен ешелон сред композиторите”. Песните на Ленард Коен са интерпретирани от стотици артисти, включително Боб Дилън, Нина Симон, Джони Кеш, Лу Рийд, Тори Амос, Ник Кейв, Хари Белафонте, Руфус и много други. Трибют албуми в чест на Ленард Коен се издават в редица страни по света като Франция, Норвегия, Канада, Испания, Швеция, Чехия, Южна Африка и САЩ. През 2008 г.

песента Hallelujah се превръща в най-бързо продавания сингъл

в дигитален формат в цялата музикална индустрия в три различни версии – в оригиналното изпълнение на самия автор и в интерпретациите на Джеф Бъкли и победителката от X Factor – Александра Бърк.

Песни на Ленард Коен са включени в редица филми и телевизионни сериали като Watchmen, The Passion of The Christ, Natural Born Killers, The Wonder Boys, Pump Up The Volume, Secretary, The West Wing и други.

Ленард Коен е носител на множество награди и призове в кариерата си. Британският ежедневник Daily Telegraph казва, че „..всеки концерт на Ленард Коен е забележителна  вечер на музиката”, а BBC заявява, че „Музиката и гласът на Ленард Коен идва от свръхестествена сила…”

Ленард Коен е роден през 1934 година в Монреал в англоезично еврейско семейство.

Публикува първата си стихосбирка през 1956 г.,

а първия си роман през 1963 г. Ранните песни на Коен, много, от които са включени в албума от 1967 г. Songs of Leonard Cohen, са силно повлияни от централноевропейската народна музика. През 70-те години песните му са повлияни от звученето на кабаретната и уърлд музика. През 80-те години високият му баритонов глас постепенно се измества към по-ниските регистри (бас баритон и бас), като в песните често използва акомпанимент от синтезатори и женски беквокали. През 2014 г. светът отбеляза 80-годишния юбилей на артиста.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара