Този път летящата креативност на Мила Искренова се колебае между Земята и Небето, Корена и Бъдещето, тук и там, сега и отвъд.

tokata

Изключително предизвикателство е да се комбинира в един цялостен, хармоничен и абсолютно завършен спектакъл сложната и наситена с ярка знаковост и доста нестандартна полифоничност музика на Васил Казанджиев и Димитър Ненов. Мила Искренова не само е стигнала до тази блестяща идея, но и е приела предизвикателството да я реализира в собствената й уникална стилистика и естестика. Резултатът е абсолютно брилянтен. Спектакълът е излят като поетична хореография на сънища, видения и прозрения.

 

tokata 2

Младите балетни изпълнители съумяват да изградят не просто характерност на героите, летяща ансамбловост, великолепни партньорства и галерия от интересни персонажи, колкото силно вълнуващи архетипи на българския дух като поетична образност. Мила Искренова ловко е избегнала опасността да затъне в митологизирани жестове и образи, забърквайки като в танцова „алхимия” жива сплав от горещи и контрастни страсти. Чрез особена система от ритуални знаци, вплетени в авангардна и много съвременна естетика, хармонично базирана върху класичност и модерност, хореографката рисува в сценичното пространство виртуозни картини от трептящи, танцуващи и летящи тела. Тази естетика е излята особено мощно в интимните картините. Или сънища. Стихийните сънища изплитат особена семиотика от вълнуващи сцени и микро-сюжети (особено сцената с куфарите или танцът с косите), които превръщат „Българска токата” във вертикален, полифоничен и изключително милосърден спектакъл за корените и любовта отвъд пожарите и стихиите, които изпепеляват. Бъдещето като пространство за свобода и обич. Миналото – разбулване на загадка, привличаща с мистерията си. Какво по-истинно, дълбоко и лишено от диоптрите на илюзията вглеждане от това?

tokata 3

 

Ето защо „Българска токата” е полифоничен спектакъл за свободата на духа. Онзи български дух, гордо летящ и ритуален, който вече е позабравен, но е възкресен от магичната хореография и вдъхновяващата креативност на Мила Искренова. И още нещо. Това е смел спектакъл, с който би се гордяла всяка голяма европейска сцена. Защото истинската мисия на ангажирания творец е да представи възторзите и пропаданията на идентичността по начин, който да звучи не само познато, но и универсално.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара