Източните практики – като йога, тай чи и медитация – добиха огромна популярност в западната култура през последните десетилетия, защото носят релаксация в стресирания живот, фокусират вниманието и предлагат душевен покой.

wood-867908_960_720

Според изследване, цитирано от Washington Post, американците прекарват средно 87% от деня си на закрито и 6% от времето в автомобилите си. Това, разбира се, се отразява на здравето и всички лекари препоръчват повече време сред природата. Според вестника това води до увеличаващ се брой последователи на японската практика Shinrin-yoku, или Горска баня.

Как да използваме енергийната мощ на дърветата?

Тази терапия е измислена от японското Министерство на земеделието през 1982 г. и името й буквално се превежда „Да поемеш горска атмосфера“ – да изпълниш дробовете си с чист въздух, натурални гледки, звукове и миризми, които според японците се отразяват чудесно на физическото и ментално здраве.

Screen-Shot-2016-06-09-at-5.56.39-PM

Горската баня е особено популярна в Калифорния, където има школи, учители, сертификати и дори списък на чакащите за тях.

За разлика от добре познатия планински туризъм, Горската баня не набляга на ходенето, а на забавянето на темпото. Важното при нея е участникът да се наслади на природата, като изключи скоростния си начин на живот за малко.

Японците са доказали, че хората, които практикуват новата терапия, са с по-ниско кръвно налягане, по-стабилни сърдечни показатели и по-ниска концентрация на кортизол – хормона на стреса, в сравнение с хората, които живеят само в града. Подобни изследвания във Финландия и САЩ показват и намаляване на нивото на агресия, депресивни състояние и напрежение при практикуващите. Имунната система като цяло също се подобрява след горските бани.

Photo by www.DanKraussPhoto.com

Някои учени свързват тези данни с фитонцидите – летливи съединения на етеричните масла, отделяни от растенията, способни да убиват микробите. Друга причина за подобреното състояние на практикуващите може да е ефектът от благоговението пред красотата на природата. Подобен ефект върху здравето на астронавтите има наблюдението на земята от космоса.

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара