Абсолютно безстрашни хора не съществуват. Всички ние се боим от нещо. Дори и хората камикадзе се страхуват от смъртта. Според специалистите обаче жените са по-податливи на страхове. А може би те просто не се притесняват да говорят за тях? Нека видим от какво толкова се боим и как можем да надвием враговете на спокойствието ни. А и нали казват, че най-добрият начин човек да се пребори със страховете си е да се изправи срещу тях.

Ще бъдеш изоставена

Симптоми

Ти се боиш, че ще престанеш да си интересна на мъжа до себе си и той ще си намери друга. Или се страхуваш, че щом в момента нямаш връзка, така ще е цял живот.

Откъде идва

Оттам, че човек не може да бъде дълго време сам. Всеки психолог ще ви каже, че хората, които се чувстват комфортно, когато нямат никого до себе си, са редки екземпляри, и то с отклонения.

Как да се пребориш

Страхът да останеш сама е вредна за здравето дреболия. Затова по-добре действай. Нямаш мъж – търси го! И то там, където са в изобилие – по купони, във фитнеса, на стадиона. Ако трябва, пробвай и в Интернет. Ако го имаш, тогава прецени ситуацията. Ти най-добре можеш да почувстваш дали те обича. Ако се прокрадва съмнение, провокирай ситуация, от която да разбереш може ли той без теб.

И въобще повече обичай себе си, грижи се за външността си, усъвършенствай духа си. Тогава няма от какво да се страхуваш, а и той няма къде да ходи. С непрекъснати промени винаги ще го държиш нащрек и ще му бъдеш интересна.

Да не загубиш работата си

Симптоми

Ти се разтреперваш дори и при най-дребната проява на раздразнение от страна на шефа. Обсебена си от мисълта да доказваш, че си по-добра от другите, че си достойна за поста си, а защо не и за повишение. В резултат замръкваш и осъмваш в офиса, взимаш си работа и за вкъщи, налягат те хронична умора и безсъние.

Откъде идва

Този страх сме си го извоювали сами. Върви в пакет с еманципацията. Това е цената на правото да сме самостоятелни и да си изкарваме сами хляба. И ако поне веднъж ти се е случило да си броиш стотинките или да те уволнят, защото има по- симпатична на шефа кандидатка за поста ти, то този страх ще те преследва на всяко ново работно място.

Как да се пребориш

Само в два случая не е страшно да загубиш работата си: ако знаеш, че във всеки един момент можеш да отидеш в друга фирма или институция, или ако си незаменима в областта си. На босовете много им допадат и поливалентните служители – тези, които биха могли да съвместяват поне два поста.

Решението е едно – непрекъснато трябва да се развиваш, като добавяш някакви умения към основните. Това може да са допълнителни курсове за компютърна грамотност, овладяване на друга специалност или чужди езици.

Страхът от смъртта

Симптоми

Има го всеки нормален човек. Ако се боиш да скочиш с бънджи, няма нищо необичайно. Но ако всеки път щом излезеш от вкъщи, трепериш, че може да падне керемида па главата ти или да те блъсне кола, това вече е сериозен симптом за нередност с психичното ти здраве. Производни на този страх са страховете от старостта или от природни бедствия.

Откъде идва

В основата му е страхът от неизвестността. А какво се случва с нас след смъртта, никой не знае. Затова и фантазията ни рисува кошмарни картини. В допълнение идва и тягостната представа за близки и роднини, особено за децата, на които ще им е тежко без теб.

Как да се пребориш

Ако страхът ти е в някакви разумни граници, не е нужно да се бориш с него. Това просто е инстинкт за самосъхранение. Но ако е прекалено голям и ти пречи да живееш нормално, то без помощ от специалист няма да мине.

Страхът от раждане

Симптоми

При мисълта да забременееш те избива хладна пот. В паметта ти веднага изникват разкази за усложнения и смъртни случаи при раждане.

Откъде идва

Раждането е най-героичното преживяване на жената, затова и не пропуска да го доукраси с драматизъм. Нататък всичко се развива на принципа на разваления телефон. Другият източник на този страх са безбройните сапунени сериали, в които задължително се промъква сюжетна линия за мъчително или завършващо фатално раждане.

Как да се пребориш

Огледай се наоколо. Хиляди жени, родили благополучно по едно дете, забременяват повторно. Щяха ли да го правят, ако е чак толкова страшно. Болката също не е повод за тревоги. Просто поговори внимателно с личния си гинеколог за упойките, които се ползват в днешно време при раждане.

От мишки, змии, буболечки

Симптоми

Обзема те парализираща паника дори и ако ги видиш по телевизията или на картинка.

Откъде идва

Кой знае? Може би мама и татко са те плашили с някоя от тези гадини в детството или някой единадесетокласник те е стряскал с тях в ученическите години.

Как да се пребориш

Най-лесният начин е изобщо да не се срещаш с тях. Не ходи в терариума, прочисти къщата от всякакви други пълзящи гадини. Може и да пробваш да преодолееш този страх с правилото, че клин клин из­бива. Ако се страхуваш от змии, купи си детска ен­циклопедия за екзотични животни, кьдето те не са чак толкова ужасяващи. Опитай да ги разглеждаш поне за секунди.

Да не загубиш детето си

Симптоми

Ти си под напрежение дори и косато то спи. Неп­рекъснато го наблюдаваш дали диша. За нищо на све­та не си съгласна да го повериш на майка си или мъжа си, а когато се наложи да го направиш, с ужас си предс­тавяш страшни картини, в които му се случват фа­тални беди. А когато вдигне температура, ти се па­рализираш от страх.

Откъде идва

Виновен е майчинският инстинкт. Когато природата е дарила жената с него, просто се е застраховала, че най-висшето й творение ще бъде грижливо пазено и отглеждано.

Как да се пребориш

Спомни си, че ти също си била дете и нищо страш­но не се е случило, пораснала си като милиарди други деца. А майка ти или мъжът ти не са толкова непох­ватни или глупави, че да не се погрижат за безопасно­стта на детето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара