Авишек Мишра е аюрведичен специалист от Индия, който в момента живее и работи в България и практикува като част от екипа на българското представителство на международната хуманитарна организация “Изкуството да живееш”.

Тя има за цел да подобри качеството на живот на хората чрез полезни практики като Аюрведа, йога, медитация и дихателни упражнения, обучителни лагери за деца и други. Авишек Мишра има над 12-годишен опит в древните индийски лечителски практики. Завършва Университет по здравни науки „Раджив Ганди“ в Бангалор, Индия като професионален бакалавър по Аюрведична медицина и хирургия през февруари 2007 г.

Авишек Мишра е абсолютен специалист в създаване на персонална пълна програма за навици на живот и хранителни препоръки според Аюрведа – индийска система за природна и холистична медицина. Аюрведа ни дарява с познания за това как да се предотврати заболяване и как да се премахне причината за него, ако то се случи. Процесът на много заболявания като: мигрена, проблеми със стомаха, проблеми с кожата, дори депресия и тревожност може да бъде прекъснат. Как? С намесата на пулсовата диагностика.

Пулсовата диагностика, с която работи Авишек Мишра, успява да улови зародиша на проблема и благодарение на това той да се реши навреме. Работи се главно на базата на така наречените доши – вата, пита и кафа. Това са трите вида енергии в човешкото тяло, които отговарят съответно на природните елементи въздух, огън, вода и земя. Когато една от тях ескалира и излезе извън своя баланс, започва да се заражда проблем, който може да прерасне в заболяване. Пулсовата диагностика улавя зародиша на дисбаланса, помага той да бъде локализиран и създава предпоставка да бъде решен с правилния лайфстайл, хранене и билки.

Как пулсът може да даде конкретна диагностика – какви са знаците му?

Пулсовата диагностика може да отчете условия, първи признаци на проблем или проблем в напреднал стадий.

Тя се извършва с трите пръста – показалец, среден и безименен. Всеки от тях измерва (усеща) трите доши – съответно вата, пита и кафа (трите енергии, отговорни за нашето здраве и свързани с нашето тяло, ум, емоции). Първият пръст, показалецът “чете” енергията вата, която отговаря на елемента въздух. Средният пръст усеща пита енергията, която е свързана с елемента огън. Всяка доша си има свой ритъм, на който отговаря пулсът. Видът пулс показва кой тип доша надделява и е в дисбаланс.

Например вата доша е въздушна енергия, това е вибрираща енергия, която не може да стои на едно място. Въздушният пулс се движи така, както например една змия – енергично и на вълни. Пита доша е много силна, рязка, скачаща като жаба енергия. Така се усеща и пулсът на пита. Когато пулсът се доминира от кафа (отговаряща на елементите вода и земя), той съответства и на тази енергия – много е бавен, като ходенето на слон.

Отделно всяка доша, или тип енергия, си има определено място в тялото ни. Например – вата доша се намира в долната част на корема, над нея е мястото на пита доша, а кафа доша се намира в областта към гърдите. Когато дадена доша е в дисбаланс, поради възникването на здравословен проблем в тялото ни, тя се мести на други места и съответно се дисбалансира. Пулсът показва, че съответната зона е повлияна от съответната доша по индикациите на пулса, чийто ритъм се мени според вида доша, която доминира (както описах по-горе).

Кога и как се разбира, че имаме проблем и дисбаланс в тялото си?

Съществуват 6 степени на ескалирането на здравословния проблем. Първият етап е когато улавяш някакъв проблем, но той все още не се е развил. Когато една доша загуби баланс и се влоши на мястото си, вече сме във втора степен. И трета степен идва, когато повтаряш една и съща грешка (например ядеш една и съща вредна храна) – тогава дошата започва да напуска своето място, както една купа, която се пълни с нещо и започва да прелива.

По време на четвъртия етап съответната доминираща доша намира слабо място в тялото с по-малко имунна защита и именно там започва да се локализира болестта. Например, вата дошата може да започне да търси място от областта на корема и да си намери слабото място във врата. По време на петия етап болестта започва да показва своите симптоми. Шестият етап е ескалирането на проблема, когато той може да бъде вече и опасен.

Именно с пулсовата диагностика разбираме коя точно доша в коя конкретна фаза се намира и дали вече се е насочила към съответното слабо място.

Интересното тук е, че двете доши – кафа и пита – не могат да се движат и да мърдат от само себе си. Вата дошата е тази, която ги движи. Например – ядеш много захар и в този момент вата дошата взима кафа дошата от нейното място в корема и я води на друго място. Може да се настани в червата, репродуктивната система, да причини миома, цистит или тумор.

Какво следва след това измерване на пулса и определяне на доминиращата доша и мястото, където действа?

След това проверявам очите, езика, ноктите – други места, които потвърждават диагнозата. Описвам всичко на хартия и давам рецепта за лайфстайл, храна и билки, които да преборят проблема.

Например, когато вата дошата не е в баланс, тя причинява проблеми с костите. Тогава препоръчвам храна, която да балансира проблема, като например зеленчуци, плодове, както и билки – например шигру (моринга). Когато пита дошата е извън баланс, може да причини например рефлукс, тогава съветвам да спре да се яде пържена храна, червено месо, силни подправки, люта храна. Ако кафа дошата екскалира, тя причинява секреции, респираторни проблеми. Тогава препоръчвам подправки като черен пипер и куркума.

Има ли някаква подготовка или определено състояние, в което пациентът трябва да идва във вашия кабинет за диагностика?

Когато пациентът идва в кабинета ми, не трябва да е с пълен стомах, т.е. хубаво е да е хапвал поне 3 часа преди посещението. Също така не е добре да е употребявал алкохол в същия ден. И цигари не бива да е пушил, ако е пушач – всяка намеса на външна субстанция към нашето тяло би попречила на коректната диагностика. Когато започва пулсовата диагностика, е хубаво да се чувстваш комфортно, да ти е удобно, да си релаксирал и да няма външно напрежение.

Подканвам човека да седне удобно, да затвори очи и да се отпусне. Първо проверявам пулса при китката. При мъжете започвам с дясната ръка, а при жените – с лявата. Причината е, че при мъжете дясното се свързва със слънчевата енергия, която доминира при тях, а при жените е другата ръка, свързана с доминирането на лунната енергия.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара