Компоненти като компютърните дънни платки имат фундаментално значение за ефективната работа на устройството, напомнят от онлайн магазин Plasico. Този вид механични елементи оказват пряко влияние върху производителността на компютъра, тъй като до голяма степен определят нивото му на изправност и срокът му на употреба. Сред познатите на потребителите варианти са MSI и ASUS моделите, които се различават помежду се по цената и техническите си параметри.

Какво е дънна платка

Всеки е чувал понятието “дънна платка”, но не всеки е наясно с нейния принцип на действие и местоположение в компютъра. Подобни разяснения биха били доста полезни за потребителите, на които им предстои покупка на компонента. Важно е да се знае, че той:

  • играе обединяваща роля видеокартата, звуковото и визуалното предаване, както и останалите елементи на хардуера биват синхронизирани с помощта на дънната платка. Нейната задача е да направи “комуникацията” между отделните части възможна, така че изпълнението на всяка една от задачите да е безпроблемно и максимално ефективно;
  • определя се като основата, върху която се гради всичко останало на дънната платка се гради цялата компютърна механизация, което я прави и толкова важна за неговата висока производителност. Тя върви ръка за ръка с неща като обема на оперативната памет, процесора, количеството на звуковите и видео картите и прочее;
  • поддържа микропроцесора на ниво ролята на компютърното дъно е да подпомага и свързването на останалите части с него, така че да се реализира едно перфектно техническо проявление на цялата система;
  • в нея се намират много важни компоненти съдържа части като процесора, RAM и ROM паметта, слотовете за разширение, чипсета, адаптерните платки, интерфейса за захранващите устройства и конекторите за входящите и изходящите устройства.

Дънната платка е несъмнено сред градивните елементи за всеки един съвременен компютър. Предлага се в различни конфигурации според основното ѝ предназначение – геймърска с възможност за създаване на подсистеми, стандартна със средна степен на мощност и майнинг модели за работа с процесори с две ядра.

Какъв модел да изберем

Няколко са критериите при избора на компютърно дъно. Единият от тях е видът на сокета, от който зависи съвместимостта му с процесора. След това идва ред на чипсетът, чиято функция е основно свързваща. Той може да е с по-ниска и с по-висока производителност, което оказва влияние и върху крайната цена. Броят конектори и слотове е също важна подробност при избора на дъно. Оперативната памет, екстра USB входовете и WiFi модулите са също сред акцентните точки, на които е желателното да спрем вниманието си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара