Еспадрилите обичат лятото. Те са леки, проветриви и предлагат повече защита от сандалите. Обичани както от жените, така и от мъжете, тези летни обувки сами създават свежо настроение. А и ефектна визия, докато не дойте време за почистване. Ето как да се погрижите за култовите обувки с платнена горна част и плетени подметки.

Еспадрилите са перфектни за лятото, защото са леки и удобни, а в същото време са елегантни и модерни. За мнозина тези обувки, разнолики в своите цветни комбинации и принтове на горната част, са предпочитаният избор от късна пролет до ранна есен, докато все още не е станало студено. Как обаче да се грижим за страхотните и актуални в момента еспадрили на платформа? Или за привидно непретенциозните ниски модели, които обичаме да обуваме всеки ден в комбинация с най-различно облекло?

Забравете пералнята

Преди да ви дадем няколко полезни съвета, нека започнем с това, което не трябва да правите. Първо, забравете за пералнята. Причината е, че подметката на еспадрилите е направена от плетен материал с влакна от растението алфа, наричано още еспарто, който може да набъбне или да се разкъса в пералнята, особено при центрофуга.

Второ, не оставяйте еспадрилите да съхнат на директна слънчева светлина, отново за да не повредите материала и нишките на подметката. Имайте предвид, че при доста модели, предлагани в големите магазини като ССС, подметката е защитена със слой от влакнодайното растение юта, а върху нея обикновено има слой от канава или памук за по-меко и удобно усещане при ходене. Това означава, че е добре да избягвате агресивното търкане, за да осигурите по-дълъг живот на любимия ви чифт за лятото.

Действайте на стъпки

Ето защо е най-добре да почиствате еспадрилите на няколко стъпки. Препоръчително е да започнете от подметката. Изчеткайте засъхналата кал, прах и едри частици от нея. Може да използвате както специализирана четка за обувки, така и стара четка за зъби. След това навлажнете подметката с мокра кърпа за обувки. Може да ползвате и парче плат или мека гъба, потопени във вода с разтворен мек почистващ препарат (за препоръчване да не е ароматизиран) или сапун. Избършете колкото се може по-голяма част от мръсотията, използвайки мека кърпа или четка за зъби. Старайте се да използвате минимално количество вода.

Текстилната горна част на обувките търкайте с мека четка и топла вода със сапун. Използвайте чиста влажна кърпа, за да отстраните сапуна, след като сте изчистили петната. За да предпазите подметките от намокряне, преди това натъпчете найлонови торбички, хартия или микрофибърна кърпа във вътрешността на обувките. Целта е те поемат или да изолират излишната влага, докато търкате горната платнена част.

Ако вашите еспадрили имат кожени стелки, извадете ги и ги почистете с хладка вода и сапун. Ако пък цялата им горна част е кожена, тогава използвайте съответните почистващи продукти, за да я защитите максимално.

За велурените модели е достатъчно редно изчеткване на праха и мръсотията с четка за велур. Водата също е вредна за велура, поради което е важно да се уверите, че боравите с правилните препарати. Следвайте указанията на производителя за по-голяма сигурност, особено ако възнамерявате да ползвате ароматизиращи спрейове или други поддържащи продукти. Ще ги намерите директно на страниците в доказаните онлайн магазини, сред които е и ССС. Накрая оставете еспадрилите да изсъхнат навън, но не на директна слънчева светлина.

Грижете се за любимите си обувки

Няма как да не обичате еспадрилите си. С тези универсални платнени обувки, създадени в Испания и Южна Франция преди векове, ще покорите лятото. И ще отидете навсякъде – от плажа до офиса, от градския парк до ресторанта за вечеря, от магазина до гостувания при приятели.

Помнете – най-деликатната им част е подметката, затова почиствате еспадрилите, когато са напълно сухи. Ако се грижите правилно за еспадрилите, те със сигурност ще бъдат вашият верен спътник в летните приключения. А в каталога на CCC ще намерите страхотни модели, които да допълнят, а защо не и да променят лятната ви визия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара