Почти всяка жена, а и немалко мъже, желаят да свалят излишните килограми. Но преди това е необходимо да знаят правилата:

diet-390790_960_720

1.  Установете колко искате да тежите

Няма идеално тегло за определен ръст, всичко зависи от костната и мускулната система, от състоянието на здравето. Идеалното тегло е това, с което се чувствате в добра форма.

2.  Ако бавно и добре обмислено вървите към целта си, непременно ще я постигнете.

Бързо свалените килограми много бързо се възстановяват. Режимът на разумното отслабване е от 500 г до 1 кг на седмица. Това е така, защото всяко отслабване се
дължи на хранителни ограничения, които довеждат организма до състояние на стрес и в стремежа си да запази съществуващото положение той използва максимум резервите, щом като порциите нараснат. Това означава още, че сте свикнали на един начин на хранене, за чието изменение се изисква доста време, за да се приспособи цялото ви същество към новото.

Човек най-трудно преодолява навиците си. Но един преодолян навик се превръща в черта на характера. Вие искате нова фигура и друго самочувствие. Това се постига не само с обикновени хранителни промени, а с дълбоки вътрешни промени.

3. Мислете за белтъчините

Те стимулират отслабването, като прогонват умората и не позволяват на мускулатурата да се топи. Препоръчително е да се взема поне един млечен продукт на ядене. На всеки две храненета трябва да се включва месо, риба, яйца или нетлъсти колбаси (за вегетарианците 100 г месо се равнява на два млечни продукта).

4. Не пазарувайте хранителни продукти на гладно

Гладът е лош съветник. Опитът показва, че количеството и качеството на храните, които пазарувате, не са еднакви, купени на гладно или след хубава закуска. В първия случай купувате много no-мазни продукти, повече сладки неща и често си похапвате от шоколада или бисквитите, които току-що сте избрали. Само половин час след вкусен обяд продуктите са много по-смислено подбрани.

5. По-добре малко отклонение в диетата, отколкото да откачите от изпълнението й

Не се затваряйте вкъщи, когато сте решили да пази¬те диета. От страх да не я нарушите не си стойте у дома, потънали в мрачни мисли. По-добре излезте, ще установите, че в обществото на приятели ще си позволите много по-малко отклонения, отколкото сама вкъщи.

6.  Хранете се най-малко 3 пъти на ден

Хубаво е необходимото ви количество храна да се изяде на 3 или 5 хранения. Ако същата храна я изяждате на 2 пъти, неминуемо ще натрупате излишества. Обърнете особено внимание на закуската. След нощта, когато в продължение на часове по обясними причини не хапвате нищо, тя трябва да е обилна и пълноценна. Ако огладнявате между основните хранения, по-добре е да закусите, отколкото без време да отхапвате ту едно, ту друго.

egg-883037_960_720

7.  Успокойте глада си с белтъчини и зеленчуци

Твърдо сварено яйце, сирене, което не е мазно, всякакви млечни продукти, които са с ниско съдържание на мазнини, съдържат белтъчини. Зеленчуците трябва да бъдат сурови, без подправки, само с малко сол. Добре е зеленчуковата супа също да е с малко мазнина.

8. Пийте минимум по 1,5 л течности на ден

Вода – минерална или обикновена, кафе, чай, билкови настойки, лимонов сок или други видове натурални сокове предпазват стомаха от запичане.

9. Използвайте кантара умерено

Достатъчно е да се мери-те 1-2 пъти седмично. Не се слабее всеки ден. Не се па- никьосвайте, ако стрелката на кантара не мръдва. Задържането на вода, от което теглото силно се влияе, е нормално и преходно. Трайните промени по-бавно се от¬читат от организма.

10. Помогнете си сама

Естетични грижи, грим, промяна на прическата и дрехите – всяка отбелязана промяна подтиква желанието да станете слаба. Любителското спортуване, ходенето пеша тонизират и спомагат за стабилизирането на теглото. Потърсете нови удоволствия и приятни срещи, за да ограничите моменти¬те на желание за похапване, които се появяват, когато се отегчавате и се чувствате самотни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара