Опасно е да се водят на море деца, които не са навършили поне 3 годинки. Такъв е съветът на дерматолози от различни болници. Според тях, освен че се излагат на пряка слънчева светлина и съответно на вредните за детската кожа ултравиолетови лъчи, здравето на децата е застрашено и от множество вируси.

child-587526_960_720

Хроничното слънчево изгаряне на кожата крие сериозен риск от развиване на меланом, смята дерматологът проф. Николай Цанков. Според специалистите обаче едва 20 % от майките нанасят повторно след къпане фотозащитен крем върху телата на децата си. Те твърдят, че фотозащитните кремове и лосиони трябва да се нанасят върху тялото 15-30 минути преди директното излагане на слънце, на всеки два часа и задължително след къпане и изпотяване.

Според нея къпещите се в морето трябва да нанасят защитен слой след всяко къпане, а тези, които не влизат във водата – през 2 часа.

Дертамолозите твърдят и, че ако върху кожата се нанесе по-малко от необходимото количество слънцезащитен крем, то той не върши никаква работа. Статистиката показвала, че повечето хора нанасят само между 20 и 60 % от нужното количество крем.

Специалистите съветват още възрастните хора да не ползват фотозащитна детска козметика. Те предупреждават още, че ултравиолетовите лъчи не се съдържат само в слънчевите лъчи, но и някои лампи – като неоновите.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара