Университетската ботаническа градина в София стана домакин на първата национална среща на партньорите на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно”.

Ivelina_Vasileva_Georgi_Kostov_Zelenko

Любимите лица от ефира на bTV заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, представители на Министерството на земеделието и храните и това на младежта и спорта, областни и общински администрации, неправителствени организации, бизнеса и медиите дадоха старт на кампанията за голямото чистене, което ще се състои на 4 юни.

Partniori_da_izchistim_Bulgaria

Близо 20% от общините в страната са повишили активността си в инициативата от старта й до сега, стана ясно по време на срещата. С най-голям ръст на активността са общините София и Варна, като тенденция на нарастване е отчетена на територията на 22 от 28 области у нас. С най-добри постижения по този показател са световните рекордьори в глобалното гражданско движение Let’s Do It World от област Силистра, както и общините от областите Габрово, Смолян, Пазарджик, Враца, Разград, Перник и Плевен.

Mariana_Vekilska

„Повишаващата се активност на доброволците в инициативата говори за настъпваща промяна в навиците на българското общество. Това е сериозен напредък и ни мотивира да продължаваме напред. Като най-голямата телевизия в България, bTV има сериозната отговорност да продължава да превръща гражданите от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията”, коментира по повод обявените резултати Павел Станчев, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Desi_Stoyanova_Sasho_Kadiev

По време на срещата бяха обявени и първите акции, които ще бъдат организирани в защитени територии и скъпи за българите места като пещерата Леденика,  района около хижа Беласица в местността Илиевска нива, историческата местност Момина скала във Витоша, Кирилова поляна над Рилския манастир, Арбанашкото плато край Велико Търново, Хайдушките водопади в близост до Берковица, Аладжа манастир до Варна и много други, с които доброволците ще могат да се запознаят на сайта на инициативата – daizchistim.bg.

Venelin_Petkov

„Сигурен съм, че на 4 юни заедно ще напишем една различна добра новина – за всички нас, за българската природа и за света, в който живеем”, каза по време на срещата Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Media Group.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева допълни, че като основен партньор на инициативата МОСВ ще осигури 40 000 комплекта чували и ръкавици за нуждите на доброволците, както и ваучери за гориво в размер на близо 80 000 лв. И тази година от министерството се ангажираха транспортираните до депата отпадъци по време на голямото чистене да не бъдат облагани с такси.

Emil_Cholakov_Zelenko

В рамките на срещата едни от най-обичаните лица от ефира на bTV и водещи на събитието – Станислава Цалова, Емил Чолаков, Мариана Векилска, Деси Стоянова и Александър Кадиев, призоваха партньорите и гражданите за активно включване в инициативата. Специален гост на събитието бе и талисманът на „Да изчистим България заедно” – Зеленко Зеленков, който ще мотивира деца и доброволци от цялата страна да участват в акцията по почистване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара