Бъдещето. От векове темата изкушава философи и учени,
писатели и редови любители на фантастиката. Светът около нас е доказателство каква голяма част от прогнозите са станали част от живота. Жул Верн и човека на Луната, слънчевите панели и подводниците; Карел Чапек и роботите; Артър Кларк и спътниците; Олдъс Хъксли и бебетата в епруветка и клонирането, и т.н.

За този брой предизвикахме фантазията на осем писатели по темата „Завръщане в бъдещето“, за да разберем – и сериозно, и с намигане – как си представят те битието на човечеството през 2069 г. Направихме го с ясното съзнание, че животът е по-шарен от литературата и сюжетите му винаги превъзхождат и най-гениалните художествени произведения. Но и с вътрешното знание, че енергията следва вниманието – бъдещето е вътре в нас – проектираме го и го материализираме с нашите желания, представи, страхове и надежди.

Тези дни Фейсбук, „впримчил“ 2 320 000 000 активни потребители, навърши крехките 15 години. За това време социалната мрежа промени драстично живота на всички нива – „приятелското“ общуване, информационната среда, бизнеса, дори политиката.

Дали си представяхме това преди 20 години? Технологията – може би да, последствията – дори Марк Зукърбърг едва ли ги е сънувал.

Живеем с усещането, че времето е включило на 6-а скорост и
все повече ускорява – бъдещето се случва тук и сега и ако не сме внимателни, можем да се изстреляме във виртуала с добавена реалност, без да осъзнаем какво се случва…

От 3 години дигитализираме архива на списание „Жената днес“, чийто първи брой се появява през октомври 1945 г. С много симпатия четох статията „Нашият дом утре“ от 1967 г.  в която се прогнозират много неща за бъдещето на бита, сред които мобилните телефони с екрани,  видеонаблюдението, електрониката в кухнята и т.н.

Представям си как някоя редакторка от „Жената днес“ през 2069 г. с миниатюрно устройство за секунди превръща текстовете ни от този брой в звукови файлове с добавена реалност и се смее на всяка сбъднала се прогноза. Сигурна съм, че и на българските писатели през 2019 г. не им е бедна фантазията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара