Благородното дело на химията

Нека за няколко минути да посетим един апартамент, където химията е извършила своето благородно дело.

Външната врата се отваря и ние влизаме в уютно преддверие. Подът му е постлан с красиво обагрени плочки от поливинилхлорид. Горните дрехи окачваме на закачалка, облицована с изкуствена кожа.

kitchen

Преди да ни въведе в хола, любезната домакиня ни показва кухнята. Каква красота и чистота! Кухненските шкафове са облицовани отвън и отвътре с поливинилхлоридно фолио в меки тонове. Светят пластмасовите сервизи — леки, изящни и. . . нечупливи. Успокояват погледа светлият под, покрит с плочки от поливинилхлорид, пластмасовите тапети в подходящ тон.

А ето и банята. Цялата е облицована с бледорозови поливинилхлоридни плочки. Ваната и умивалникът са също пласмасови — от

твърдоустойчив поливинилхлорид, красиво оцветен.

Поканени сме да влезем и в хола. Краката ни потъват в мек килим, изработен от полиамидни влакна. Ефирни завеси от полиамидна коприна пропускат слънчевата светлина. Библиотечният шкаф и останалите мебели изглеждат направени от скъпо полирано дърво. Но това не е полирано дърво, а пластмаса — специално поливинилхлоридно фолио, залепено върху най-обикновено дърво. Меките столове и канапето са много удобни. Те са тапицирани с дунапрен.

В спалнята също изобилствува синтетика; дунапренови матраци, пухкави топли и меки завивки от полиакрилнитрилни влакна, които никой не би отличил от най-фината вълна. Красиви са завесите от полиамидна и полиестерна коприна и др.

Целият дом свети от чистота и ние отбелязваме, че домакинята навярно влага много труд за подреждането, но тя оспорва нашите думи. Подовете, покрити с пластмасови плочки, са не само красиви, но и много лесно се почистват с вода. Мебелите, които имитират най-скъпо полирано дърво, също лесно се измиват с вода и сапун. Тапицерията от дунапрен е не само много приятна. Голямото й предимство е, че не праши пода. Килимите от полиамидни влакна трудно се замърсяват, а лесно се мият. Молците не ги нападат.

Дунапреновите матраци, които заместват дюшеците, са съвсем леки и не събират прах. Завесите от полиамидна и полиестерна коприна се перат много леко и не изискват гладене, защото не се мачкат. Излизаме от апартамента доволни и с приятно чувство се сбогуваме с любезната домакиня.

В същност тази разходка съвсем не е проектирана в някакво далечно бъдеще. През петата петилетка се предвижда да бъдат построени нови заводи за производство на химически влакна — полиестерни, полиамидни, нитрилни и вискозни. Ще се построят и заводи, осигуряващи богата суровинна база за нашата пластмасово-преработваща промишленост. А всичко това ще украси и улесни нашия бит.

Електрониката – най-добрият ни помощник

В близкото бъдеще радиоелектрониката ще навлезе широко в нашия дом. Домакинският труд ще стане по-лек и резултатен.

tape-711506_960_720

Днешното време ще ни остави в наследство радиоприемника и телевизора, телефона, магнитофона и грамофона. В бъдеще радиоприемниците у дома ще бъдат повече — един в хола, друг подвижен в кухнята или в детската стая, трети — портативен за разходка, екскурзия. Телевизорът ще бъде „цветен“ и ще може да приема десетки програми. Дотогава ще се организират телевизионни програми от цял свят чрез спътници.

latvia-1352614_960_720

До телевизора ще има видеомагнитофон, на който ще може да се записват върху магнитна лента и телевизионни програми, и епизоди от живота на семейството. Те ще могат да се възпроизвеждат върху екрана на телевизора, както сега любителските филми — с прожекционен апарат. Ще може да се купуват ролки със запис на любими филми, детски пиеси, курсове по чужди езици и др. Телефонът ни ще има също малък екран, на който ще се вижда говорещият. Към телефона ще има и прибор, който ще отговаря вместо нас, когато отсъствуваме, и ще записва молбата или поръчката на търсещия. Ако предпочитате, ще можете да прехвърлите телефонния пост в колата или в джоба. Така ще получавате всички повиквания, независимо от това къде сте, и сами ще можете да избирате друг абонат, но „само“ върху нашата планета.

Една телевизионна уредба ще позволява от дневната например да се наблюдава детската стая, кухнята, площадката пред апартамента или уличната врата, градината.

Някой ще възрази: „От толкова много техника няма да остане свободно място в кухнята. Няма причини за безпокойство. Повечето споменати електронни съоръжения ще имат размер на по-големи монети, разбира се, без телевизионните тръби и високоговорителите. Един радиоприемник например ще може да се побере в пръстен или дори в копче, а телевизор — в ръчен часовник.

iphone-1021296_960_720

А в кухнята? Електронната печка ще приготвя например печено максимум за 3—4 минути. Тя ще използува енергията на свръхвисоките честоти. При нея топлината ще се развива само в ястието, а всичко останало ще бъде студено.

Хладилникът ще бъде полупроводников, без подвижни части и с практически неограничен живот. На базата на същите полупроводници ще може да се изгради климатична инсталация, която ще поддържа в помещенията равномерна температура, независимо от външните условия. И това без всякакви грижи и надзор, без да се заема място.

Електрическата енергия ще може да се получава от покрива. „.Постлан“ с полупроводникови плочки, т. н. слънчеви елементи, той ще може да захранва цялата сграда. За това ще бъде необходимо само слънце или интензивна осветеност.

Миенето на съдовете и приборите ще става в ултразвукови вани буквално за секунди.

Всички електродомакински прибори ще имат програмно управление. То ще осигурява най-успешно протичане на готвенето, прането и други при минимално участие и грижи на домакинята. Достатъчно ще бъде да се зареди приборът, да се натиснат няколко бутона и може да се отива на работа.

Забравихме прахосмукачката. Нея може и да я няма. Мебелите и прозорците  ще имат лаково покритие с положителни електрически заряди, така че прахът ще се отблъсква от тях и може да бъде събиран от колектор, наелектризиран отрицателно. Освен това той ще озонира умерено въздуха. Това ще влия дезинфекционно и ще облекчава окисляването на кръвта. И в големите градове ще може да се диша „планински“ въздух.

На онези, които биха изразили и на малко съмнение, ще кажем: „Всичко описано съществува и понастоящем в лаборатории или в ограничено практическо приложение. Широкото му приложение в човешкия бит, в нашия дом, е само въпрос на мирно съзидателно развитие, на научнотехническо усъвършенствуване, на технически прогрес за благото на хората.“

Инж. Ат. Костадинова, специалист в Министерството на химията и металургията

Facebook Twitter Google+

0 Коментара