Понякога храненето на децата напомня старата поговорка “Можеш да закараш коня до реката, но не и да го накараш да яде нещо различно от пилешки хапки с формата ни динозавър”. Нали? Истината е, че можем да накараме децата да се хранят по-добре с няколко бързи и лесни трика

  • 1. Винаги купувайте яйца.

Отново и отново ще срещате доказателства, че яденето на домашно приготвена храна, заедно, като семейство е добро за отношенията помежду ни и телата ни. Когато сте много заети и нямате време, нещо простичко и лесно като бъркани яйца не е за пренебрегване.

  • 2. Не забравяйте плодовете.

Когато децата искат да хапнат нещо, дайте им банан, ябълка, праскова – колкото по-малко обработен е един плод, толкова по-добре.

  • 3. Никога не купувайте настърган кашкавал. 

Какво друго може да има в пакет настърган кашкавал? Целулоза под формата на дървени стърготини, разбира се.

  • 4. Първо сервирайте зеленчуците.

Онези 20 минути преди вечеря, в които краката ви стават магнит за деца и малки хора се лепят по тях, мрънкайки за парче кашкавал… Когато стане напечено, грабнете две малки купички и ги напълнете с моркови, домати, сурови, тиквички, или други зеленчуци, които са ви под ръка. Може да опитате да добавите и дресинг от кисело мляко.

  • 5. Редувайте “сладките” дни.

Децата много бързо научават правила – за да не прекалявате със захарта, опитайте да редувате: 1. десерт след вечеря, 2. плод за десерт 3. без десерт. Да, понякога ще се оплакват, но привикват бързо към този ритъм.

  • 6. Избягвайте еднообразието.

Колкото по-разнообразна храна, толкова по-пълноценна ще е диетата, и толкова по-лесно ще е да ги накарате да опитват нови неща. Успешна тактика е да не сервирате любими храни всеки ден, както и да редувате времето, в което те се сервират.

  • 7. Малки порции.

Няколко хапки. Така децата имат време да решат кога са се нахранили, научават се да слушат телата си, и по-малко храна се изхвърля.

  • 8. Никакъв чипс.

Просто не купувайте такива храни. Нито газирани напитки. Ако ги нямате вкъщи, нито вие, нито децата ще ги ядат.

Опитайте следните трикове: 1. Сгответе го сами. Можете да ядете всичко, което поискате, стига да го приготвите сами. Можете да приготвите пържен чипс и сладолед, но това отнема толкова много време, че намалява количеството, което консумирате с 90%. 2. Избирайте. Сладолед? Бисквити? Изберете само по едно нещо, което да имате у дома!

Източник:  „Академия за родители“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара