Питали ли сте се как се постига обективност, особено по време на избори? Този въпрос придобива актуалност, на фона на настоящата предизборна кампания, която провокира широк обществен отзвук с участието на кандидати, превърнали предизборните студиа повече в шоу, отколкото в дебат.

Снимки Десислава Кулелиева

БНТ може да се похвали с едни от най-опитните политически журналисти. Водещите на предизборните студиа затвърждават позициите си за пореден път и при отразяването на настоящата предизборна кампания.

Поставени в условия да спазват Изборния кодекс,  решенията на ЦИК и последващите споразумения, които се подписват между обществената  телевизия  и политическите субекти, водещите на предизборните студиа са принудени да лавират между журналистическите принципи на интервюто и предизборните правила.

Оказва се, че не е лесно да помогнеш на зрителите да научат най-важното от политическите послания на всички кандидати, да запазиш обективност, но и да не позволиш дезинформация и неверни твърдения. Но не е невъзможно за водещите на БНТ, които го правят по един категоричен и професионален начин, затвърждавайки  позицията си, като телевизията с най-високо медийно доверие, както сочи  и проучването на Ройтерс.

В своята вече над 60-годишна история обществената телевизия остава пример за журналистическо поведение, а водещите се превръщат в еталон за красота и стил – не само визуално, но и като професионално поведение. Да, красотата не е само външен белег. Тя е резултат на професионализма, етиката и поведението ни.

Поли Златарева

На 14 ноември ще изберем президент, вицепрезидент и участниците в 47-я парламент. До тогава обществената телевизия има задължението да осигури равен достъп до предаванията на всички регистрирани кандидати, като отново е единствената национална медия, отделяща най-много време за предизборната кампания.

За да отговори на обществената си мисия и закона, БНТ включи в програмната си схема две нови специални предавания за настоящата предизборна кампания, с акцент президентските избори.

Надя Обретенова

В  „Президентски избори 2021: Дебатът за България“, с водещ Надя Обретенова, кандидатите за президент и вицепрезидент, регистрирани от ЦИК, дебатират по най-важните за България проблеми.

Всяка седмица, в 20:45 ч., кандидат-президентските двойки отговарят на въпросите на водещите Аделина Радева и Поли Златарева в „Президентски избори 2021: Кандидатите“.

Аделина Радева

Обществената телевизия поднови и рубриката „Гласовете на България“ и всекидневните диспути. „Гласовете на България“ се излъчва всеки ден след централната емисия „По света и у нас“.

Водещите Спас Кьосев, Марина Матева и Нора Арсова представят новините от кампанията, организацията на предизборния процес, политическите послания на партиите, техните нови лица и идеите на кандидатите. От понеделник до четвъртък, от 16:00 ч. на живо се излъчват диспутите за предсрочните избори за народни представители, а всеки петък от 16:00 ч. – диспутите за изборите за президент и вицепрезидент.

Водещи са Христина Христова, Илина Бисерова, Марина Матева, Даниел Михайлов и Мая Костадинова. Остават и специалните издания на „Панорама“ и „Референдум“, посветени на парламентарните избори.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара