Няма по-подходящ десерт от браунито. Забърква се за 7 минути, пече се за 20, яде се за 10. Просто е, стига да имате подходящата рецепта и да нацелите правилния момента, за да го извадите от фурната, преди да се превърне в обикновен кекс.

Продукти (за тава 25×25 см)

масло – 125 г

натурален шоколад – 200 г

яйца – 3 бр.

захар – 150 г

сол – 1/2 ч.л.

брашно – 200 г

какао – 30 г

бял шоколад – 150 г

малини – 150 г

за малиновото сорбе:

замразени малини – 400 г, пудра захар – 50-60 г, розова вода – 1-2 с.л., студена вода – 50-80 мл

Начин на работа:

Загрейте фурната на 180С и застелете подходяща тава с хартия за печене.

Подгответе водна баня: напълнете една не много голяма тенджерка с два пръста вода и я поставете на средно загрят котлон. Подгответе една метална или стъклена купа с обло дъно, която можете да поставите върху тенджерата. Дъното на купата не трябва да допира водата. Нарежете шоколада на ситно, а маслото на кубчета. Поставете ги в купата, а купата поставете върху леко къкрещата водна баня. Стопете шоколада и маслото, като не забравяте да разбърквате. Дръпнете купата от водната баня и оставет крема съвсем леко да се охлади. Прибавете яйцата, като след всяко яйце разбърквате с бъркалка за яйца. Прибавете захарта и солта и разбъркайте. Накрая пресейте брашното и какаото над сместа и разбъркайте. Прибавете едро нарязан бял шоколад и разбъркайте.

Изсипете получилата се смес в подготвената тава и загладете повърхността с помощта на лъжица. Подредете малинките върху браунито, като леко ги натиснете, за да потънат в тестото. Печете браунито в загрятата фурна около 20-25 минути. Трябва да го извадите влажно от фурната и имайте предвид, че ако проверявате с клечка, то тя най-вероятно ще бъде мокра. Браунито е влажен десерт без набухвател и трябва да бъде леко “недопечено”.

Докато браунито се пече, направете сорбето. В кухненски робот или най-добре блендер смелете замразените малини, заедно със захарта, розовата вода и малко студена вода, колкото да стане каша и да успее машината да го смели фино. Прибавете минимално количество вода и смелете малините много фино.

Докато сорбето се мели, подгответе едра цедка, купа и голяма лъжица, с които ще прецедите семките от малините. Когато малините станат на каша, ги опитайте и ако е необходимо, доовкусете със захар. Прецедете малиновото пюре много бързо, за да не се топи.  Прехвърлете го в чиста тава и го заравнете с лъжица.

Прехвърлете тавата в камерата за около 20-30 минути, или докато не стегне сорбето. Извадете браунито от фурната и го оставете да се охлади за около 15 минути. След това извадете браунито от тавата, премахнете хартията и го оставете да се охлади върху решетка. Браунито е най-вкусно на следващия ден, но можете и да го сервирате леко топло, с топка малиново сорбе.

Рецепта от кулинарно училище Amuse Bouche

Facebook Twitter Google+

0 Коментара