Помните ли романтичната история на Миа и Себастиан в цветовете на Холивуд и кадифените залези на Лос Анджелис? Месеци след грандиозния успех на филма-мюзикъл и триумфа му на кинофестивалите, декември предлага нов празник за неговите фенове.

На 7 декември в зала 1 на НДК отново ще видим „Ла Ла Ленд” на голям екран, но този път под звуците на жива музика – симфоничен оркестър и джаз бенд. Събитието в София е поредната спирка на турнето Concert: A Live to Film Celebration, преминало вече през САЩ, Канада, Великобритания, Мексико, Италия, Франция, Швейцария и Турция. Грандиозната му премиера през май събира 17 000 зрители в Hollywood Bowl в Лос Анджелис. Тогава самият Райън Гослинг изпълнява на живо песните от мюзикъла, а гости са режисьорът Деймиън Шазел и Ема Стоун, изиграла ролята на Миа Долан.

Между другото музикантът Джо Леджент, също и партньор на Гослинг във филма, изказва удивлението си от това как Гослинг се научава да свири на пиано и сам изпълнява парчетата във филма. Преди началото на снимките Гослинг взима уроци по пиано по 2 часа на ден и разучава музиката наизуст. Така, когато снимките започват, той вече е готов да свири сам, без нуждата от дубльор – пианист.

За самия La La Land in concert неговият директор Ричард Крафт казва: „Като  запазваме уникалните вокални изпълнения на Ема Стоун, Райън Гослинг и Джон Ледженд от саундтрака и ги смесваме с живи музиканти, можем да изградим единствен по рода си концерт – хибрид на филм, предварителни записи и невероятна музика на живо“. Събитието е грандиозно, колоритно и изключително очарователно. На екрана се излъчва историята за любов, сбъднати и провалени мечти в големия Град на ангелите, а музиката на живо допълва и засилва емоциите.

Когато излиза на голям екран, филмът събира адмирациите и на зрителите, и на критиката. San Francisco Chronicle пише: „Това е красив и вдъхващ надежда филм, идващ във време, когато няма много красота или надежда в нашите филми, виждаме го в картината – една буйна музикална драма, каквато не сме виждали от десетилетия“. Сниман на повече от 70 локации в Лос Анджелис, филмът отдава почит и на града на мечтите, където всичко е възможно – и триумфите, и провалите. В същото време ни показва, че в киното все още може да има романтика и сълзи от любов и радост.

Лентата отдава почит към мюзикълите от Златната ера на Холивуд с участието на емблематични екранни двойки като Джиндър Роджърс и Фред Астер.  Преди да го заснеме, режисьорът Деймиън Шазел гледа някои от ранните мюзикъли от 50-те години на миналия век и в „Ла Ла Ленд” прави референции към тях. Заедно с актьорите си Ема Стоун и Гослинг посещават вдовицата на Джийн Кели и разглеждат неговите киноархиви и реликви, включително и подвързано в кожена подвързия копие на скрипта на Singin’ in the Rain от 1952 г. По време на тази визита тримата едва не изгубват кучето на вдовицата. Именно Шазел е и първият отличен с „Оскар” за мюзъкъл след Боб Фос за филма „Кабаре” през далечната  1972 г.

Композиторът на музиката на „Ла Ла Ленд” Джъстин Хъруиц също е един от големите победители на годината. Той е носител на два „Оскара” – за саундтрак и песен (City of Stars), и Златен глобус за оригинална музика и оригинална песен. City of Stars във филма се изпълнява от Ема Стоун и Гослинг с цялата непринуденост и лекота на аматьорите.

На концерта в София звездната филмова музика на Хъруиц ще бъде изпълнена от симфоничния оркестър на БНР и едни от най-известните наши джаз музиканти като Мишо Йосифов и Антони Дончев.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара