“Искам да изглеждам по-малко уморена “ е фразата, която  естетичните дерматолози  слушат ежедневно. Отпускането на кожата, намаляването на обема и появата на фини линии и бръчки са сред най-видимите признаци на остаряване на лицето. Тези фактори са най-видими в зоната около очите. Освен че лицето изглежда по-старо, изследванията показват, че вариациите във формата на веждите, позицията на клепачите и бръчките значително влияят на това как другите възприемат изражението ни.

Деликатната зона

Зоната около очите е изключително нежна и тънка. Любопитно е, че тази зона е една от най-подвижните върху човешкото лице. За 24 часа окото прави около 15 000 движения, усмивки или намръщвания, което всъщност е причина и за появата на мимически бръчки.  “Първите се появяват около 25-годишна възраст, когато започва и процесът на естественото стареене на кожа, тъй като с годините намалява  производство на колаген и еластин. Стресът, агресивните ултравиолетови лъчи и неблагоприятната околна среда ускоряват появата на бръчките. Това е моментът, когато всяка дама трябва да започне да се грижи целенасочено за кожата около очите.” – обяснява д-р Анелия Здравкова от столичната клиника Jewel Skin clinic.

Адекватните процедури

Деликатният околоочен контур може да бъде стегнат, повдигнат, мимическите бръчки да се заличат, тъмните кръгове да се тушират, а изгубеният обем да се възвърне чрез различни естетични процедури. “Най-популярната сред тях е ботулиновия токсин. Инжектирането му в малки количества в зоната около очите  предизвиква релаксация и изглаждане на кожата. Така наречените бръчици “пачи крак” са заличени за около 3 до 6 месеца.” – казва дерматологът.

Други инванзивни процедури са мезоконците и филърите.

Мезоконците третират успешно малките, издаващи възрастта бръчици. Методът е неоперативен, като при него с игла се поставя специална тънка монофиламентна нишка. При изваждането на иглата конецът остава подкожно. В рамките на три-четири месеца той се резорбира напълно, а изглаждащият ефект продължава около година.

“Филърите пък са подходящи  за запълване на хлътналите участъци под очите, където започва и т.нар. “долина на сълзите. Продуктите, които се използват са не така плътни и се поставят в малки количества, за да не се получи “препълване”, разяснява доктор Анелия Здравкова от Jewel skin clinic. Тя допълва, че ефектът при тях е видим моментално и се запазва от 6 месеца до година.

Радиочестотният лифтинг е адекватна процедура, която “работи” като профилактика на бръчките и стяга областта около очите. Известен е още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, без никакви нежелани странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване. Обикновено се препоръчват 4-5 процедури, които се правят през 21 дни.

Мезотерапия за очи

Препоръчва се за намаляване на тъмни кръгове и торбички около очите поради стрес, генетична предразположеност, нарушения на кръвообращението и други фактори. Прилага се чрез инжектиране на различни по състав комбинации, съдържащи хиалуронова киселина, рускус, витамин С и антиоксиданти, които подобряват микроциркулацията, еластичността и периокуларния дренаж.
Тези коктейли могат да включват и редица полезни за тази зона съставки като хексапептиди, екстракт от краставици, лайка, боровинки, розмарин и други. Процедурата се прилага за 6-8 седмици с 1 сесия на всеки 2 седмици, като ефектът  се вижда след първата терапия.

“Прилагането на мезотерапията за околоочната зона се увеличи  многократно последните години поради някои предимства в сравнение с останалите методи. В сравнение с ботокса, които релаксира само бръчиците около очите, но не влияе върху тонуса на кожата, мезотерапията повлиява тургора и уплътнява тънката и деликатна околоочна зона.“, обяснява д-р Здравкова. Тя допълва, че инжектирането на филър под очите е ефективен метод, но има смисъл само ако има „хлътване“ под очите, а и крие значителни рискове от странични ефекти в сравнение с мезотерапията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара