Томас Хемпсън, най-големият баритон на САЩ, ще изнесе концерт със Софийската филхармония на 14 декември от 19 ч. в зала „България“. В програмата ще прозвучат някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Гуно, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн и др.

Звездата на Метрополитън опера и партньор на Соня Йончева („Травиата“, „Сватбата на Фигаро“ с номинация за Грами за 2017г.) и на Анна Нетребко ще пее в България под диригентството на най-успелия български диригент в чужбина днес Павел Балев.

Томас Хемпсън е сред най-уважаваните и иновативни музиканти на нашето време. Репертоарът му включва над 80 роли, а дискографията му е с над 170 албума, номинирани за много награди, сред които „Грами“, „Едисон“ и „Гран При“. Хемпсън печели наградата ECHO Klassik четири пъти за 20 години. През 2010 г. е удостоен с награда Living Legend (Жива легенда) от Библиотеката на Конгреса, където работи като специален съветник. Носител на известната награда „Концертгебау“.

Почетен от оперната гилдия на Метрополитън с титлата „Met Mastersinger“, името му е включено в почетния лист на Американската академия за изкуства и науки и в „Залата на славата“ на известната медия за звукозаписи Грамофон. Почетен професор във Философския факултет на Хайделбергския университет и почетен доктор на Музикалното училище в Манхатън, Консерваторията „Нова Англия“, Колежа Уитуърт и консерваторията в Сан Франциско, както и почетен член на Кралската музикална академия в Лондон.

Носител е на титлите „Камерзенгер“ на Виенската опера, носител на ордена на изкуствата и книгата във Франция, носител на Австрийския медал на изкуствата и науките. През 2017 г. Томас Хемпсън получава Медал „Хуго Волф“ от Международната „Хуго Волф“ академия, заедно с дългогодишния му музикален партньор – пианиста Волфрам Ригер за изключителните им постижения в интерпретацията на песни.

Томас Хемпсън се радва на изключителна международна кариера като оперен певец, записващ артист и „посланик на песента“, поддържайки активен интерес към научните изследвания, образованието, музикалното разпространение и технологиите. Чрез фондацията „Хемпсън“, която основава през 2003 г., той използва изкуството на песента за насърчаване на междукултурния диалог и разбиране.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара