Спомня си, че в училищния двор я наричат „патица“. Детската травма прераства в крайна срамежливост, а спасението идва под формата по-скоро на далечна фантазия, отколкото на реално фиксирана мечта: да избяга в Париж и да се превърне в модел.

© ANTOINE VERGLAS, CLAUDIA SCHIFFER, OKTOBER 1990

Днес Клаудия Шифър празнува 30-годишна кариера, през която е неизменно сред най-търсените, желани и добре платени професионалистки в модни бизнес. А историята за грозното пате потвърждава самата тя в книгата „Клаудия Шифър“, която Rizzoli публикува през октомври (Prestel я издава на немски). Богатото на фотографии издание е лична селекция на Клаудия от любимите й моменти от последните тридесет години. За корицата е избрана нейна гола снимка, правена през 2007 г. от фотографа Марио Тестино за френския Vogue. Много известни личности от света на модата като Ана Уинтур, Валентино, Наоми Кембъл и Донатела Версаче си спомнят моменти с модела.

Със своята вродена и допълнително надградена срамежливост самата Клаудия обяснява и най-популярното клише, свързано с нея, а именно образът й на ледена кралица. „И днес продължавам понякога да се ущипвам, за да се уверя, че не сънувам и че един ден няма да бъда разобличена, че само се правя на модел. Тази книга ми помогна да си дам сметка,

че вече мога да се отпусна, да сваля гарда

и може би да бъда малко по-отворена. Стига в книжарниците да не я продават в раздел „Фантастика“, казва Клаудия в увода на книгата. Тя е посветена „на Матю“, английския продуцент и режисьор Матю Вон, за когото е омъжена от 2002 г. и с когото имат три деца.

CWC Gallery в Берлин показва голяма част от съдържанието на книгата в изложба от 23 септември до 11 ноември (вход свободен). С над сто снимки от петнадесет фотографи, сред които Майлз Олдридж, Камила Акранс, Хърб Риц и Доминик Исерман, това е най-голямата изложба, посвещавана някога на ролята на Шифър в съвременната модна култура с портрети, модни сесии и голи снимки.

Иначе историята за началото може да мине дори за тривиална за автобиографията на големите модели. Дискотека в Дюселдорф през 1987 г., в която

агент пита 17-годишната Клаудия дали иска да бъде модел.

В съзнанието си тя все още се вижда като грозното пате и решава, че не е разбрала какво я питат. Смята и приятелката си за далеч по-подходяща за модел. В онзи момент идеята й е да завърши право и да работи в адвокатската кантора на баща си.

© ELLEN VON UNWERTH, BIG IN AMERICA (CLAUDIA SCHIFFER), NASHVILLE, 1989

Няколко месеца по-късно тя вече е модел в Париж. Първата й корица е за списание Elle, а днес присъства в Книгата за рекорди на „Гинес“ като модела с най-много корици, над хиляда.

Големият и окончателен пробив идва с рекламата за джинсите Guess, снимана от утвърдената днес фотографка и бивш модел Елен фон Унверт. Черно-белите фотографии, на които Клаудия се превръща в аватар на френската секс икона Бриджит Бардо, директно и завинаги я изстрелват сред супермоделите. „Тя имаше такава сила пред камерата, че започнах да се замислям дали изобщо ще остане работа и за нас. Вместо това „гламазонската“ красота на Клаудия й позволи перфектно да се впише към съществуващите „супер“ – аз, Кристи, Линда, Наоми“, спомня си нейната колежка и приятелка Синди Крауфорд. От всички тях Клаудия се оказва най-универсалната, най-малко скандалната, според мнозина и най-скучната, което в бизнеса я превръща в сигурен печеливш залог.

През 2016 г. модна къща Balmain наема фотографа Стивън Клайн да снима в кампания триото Шифър, Крауфорд и Кембъл с обяснението, че те са сред моделите, превърнали модата в нещо значимо и важно за поп културата подобно на музиката, киното и спорта.

© ELLEN VON UNWERTH, CLAUDIA, ITALY, 1998

А през 2012 г. за 30-годишнината на Guess Елен фон Унверт отново снима Клаудия в ролята на Бриджит Бардо в кампания с рекламния слоган „30 секси години“. Шифър, чието лично богатство се оценява на

повече от 50 милиона евро,

работи и над собствени колекции кашмирени пуловери и чорапогащници. А най-оригиналното послание в логично кръстената на самата нея книга идва от модния гуру Карл Лагерфелд. Върху наподобяваща детска рисунка със слънце той е написал: “Когато Клаудия за първи път се появи на модната сцена, беше като изгрев. И слънцето продължава да грее“.

www.camerawork.de,

www.rizzoliusa.com,

www.prestelpublishing.randomhouse.de

0 Коментара