Как да си боядисаме сами тъкани вкъщи? Ето няколко рецепти от архивите.

Боядисване в кафяво

oreh

Сваряват се орехови обелки и шума. Половината се изваждат и вътре се поставя изпраната и добре намокрена материя или прежда, а върху нея – извадените орехови обелки и шума. Оставя се да заври. После платът се изважда, изплаква и изсушава.

Боядисване в бежов цвят

Листа от дюля, средно 1 кг листа на 1/2 кг памучна материя, се измиват и сваряват в студена вода. Оставят се да киснат 1-2 дни. Отварата се прецежда и в нея се вари предварително добре намокреният плат. Нюансите в цвета към по-светло или по-тъмно се получават чрез намаляване или увеличаване количеството на листата.

Боядисването на копринена материя става по същия начин, само към отварата се прибавят няколко кристалчета син камък

Боядисване на коприна в розово

Сварява се шепа липов цвят и се оставя да кисне 2-3 дни. Предварително добре намокреният бял копринен плат се вари в прецедената отвара.

Боядисване във виненочервено

blackberries-1539540_960_720

Вълнен плат или прежда – с отвара от зрели къпини. 4-5 чаши добре узрели плодове се варят 1 час с малко лимонтозу. В прецедената вода се пуска предварително намокрената материя и се вари не по-малко от час. Ако платът тежи повече от 600-700 г в сухо състояние, увеличава се количеството на къпините.

Боядисване в жълто

Обелват се горните листа на кромид лук и се сваряват, като им се прибави и малко лимонтозу. В отварата се боядисват чрез варене плат или прежда, вълнени или памучни, предварително добре намокрени Наситеността на цвета зависи от количеството люспи за килограм материя. Средно наситено жълто се получава от обелките на 12- 15 глави лук.

Коприна се боядисва в бледожълто с отвара от лайка, а в оранжево-жълто – с отвара от цветове на жълт минзухар. Отварата се приготвя, като цветовете на лайката или минзухара се заливат със студена вода и се сваряват, после се оставят да киснат 1-2 дни и се прецежда.

Масленозелен цвят

се получава с отвара от 1 кг черничеви и 1 кг орехови листа за 1 кг материя с прибавка на малко син камък. Боядисването става по описания вече начин.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара