Днес, 15 години след прогонването на талибаните от Афганистан, бурките все още са масовото женско облекло по улиците.

kabul1

Дори в столицата Кабул повечето от малкото жени по улиците са покрити със сини бурки с мрежичка на очите, а останалите – с плътно закриващи косата шалове и панталони под полите – ислямският дрескод изисква бюстът и ханшът да не са очертани, а облеклото да покрива китките и глезените.

kabulАко все още случайно си мислите, че бурките са патент на талибаните – не е така. Те са наложени от изключително доминираното от мъжете общество в Афганистан, от много години насам.

Но, от друга страна, бурката за много жени е средство за защита точно от мъжете. Защита, от която определено имат нужда. Дори по улиците на уж по-либералния Кабул (в някои провинции жени трудно могат да се видят) съществата от мъжки пол те зяпат откровено нахално, преценяващо, разсъбличащо, случва се да подсвиркват, подвикват и дори да отправят предложения за женитба…

Разходихме се обаче из по-лъскавите магазини в мол в Кабул и снимахме актуалната афганистанска мода. Тези пъстри и пищни дрехи жените обличат на празненства и сватби. С тях ги виждат само посестрими, съпрузите им и близки роднини от мъжки пол. На афганистанските сватби традиционно жените и мъжете се забавляват в отделни зали.

Вижте галерията:

 

 

0 Коментара