Съвременните жени пият колкото мъжете, ако не и повече, съобщи агенция ЮПИ, позовавайки се на изследване на Университета на Нов Южен Уелс.

girl-1064664_960_720

Проучването сочи, че през изминалите 60 години броят на жените, които пият алкохол, постепенно се е повишавал, като дамите на възраст под 35 години вече пият повече от мъжете.

Исторически погледнато, мъжете по-често са се поддавали на алкохолно опиянениеот огромни количества спиртни напитки, способни да навредят на здравето им. При родените между 1891 и 1910 г. мъжете-пиячи били двойно повече от жените, но тази разлика почти се стопила при родените между 1991 и 2000 г.

Алкохолизирането на жените се покачило главоломно при дамите, родени след 1966 г., но при тийнейджърите то се забелязва най-ясно.

Учените извлекли резултати от 42 проучвания сред 4 милиона души и заключили, че за разлика от жените, които пият все повече, мъжете тенденциозно намаляват приема си на алкохол.

„Резултатите от изследването ще бъдат приложени за оформянето и по-ясното таргетиране на алкохолната превенция и програмите за интервенция“, твърди доктор Тим Слейд, автор на проучването.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара