Учени от Китайската академия на науките заявиха, че в борбата със затлъстяването може да се използва съставка в черниците, която активира кафявите мазнини, предаде ЮПИ.

chernitsa

Съставката, известна като рутин, притежава свойства, които намаляват телесното тегло. Учените са на мнение, че тя може да помогне в борбата не само със затлъстяването, но и със свързаните с него заболявания.

„Благотворният ефект от рутина върху кафявата мастна тъкан и подобряването на метаболизма предизвиква значим интерес, що се отнася до създаване на потенциално лечение срещу затлъстяване“, заяви Цзин Ванчжу. „Желателно е в борбата със затлъстяването и свързаните с него болести да се откриват активиращи ефикасно кафявите мазнини вещества“.

За разлика от белите мазнини, кафявите горят калории и генерират топлина. Учените изследвали ефекта от кафявите мазнини, като използвали генетично затлъстели мишки и техни посестрими, на които давали голямо количество мазнини, за да затлъстеят. Те добавили рутин в питейната вода на двете групи гризачи.

Подобрена глюкозна хомеостаза била констатирана и в едната, и в другата група. Учените заключили, че рутинът подобрява метаболитните функции у мишките, и са уверени, че сходен подход може да бъде използван в борбата със затлъстяването у хората.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара