Няма как да не сте чували крилатото пожелание: „Една ябълка на ден държи лекаря надалеч“. Славата на този плод като здравословна храна съвсем не е преувеличена. Тя се дължи на изключително ценните микроелементи в ябълките – фосфор, натрий, магнезий, калций, хлор, сяра, желязо, силиций, които са необходими за нормалната работа на всички системи в човешкия организъм.

apples-1008880_960_720

Същите полезни съставки има и в ябълковия оцет, който се произвежда от ябълково вино. Освен че е вкусна и ароматна подправка за всякакви салати и ястия, ябълковият оцет се използва и за лечение на разширени вени, болки в ставите, високо кръвно налягане, главоболие, безсъние, преумора и за отслабване. Заслугата за вталяването се приписва на калия, който е най-ценният елемент в този хранителен продукт. Ето няколко изпитани рецепти от народната медицина:

За отслабване и срещу високо кръвно

Пийте чаша вода с 2 чаени лъжички ябълков оцет преди всяко хранене. Само след два месеца ще изгубите между 3 и 5 см от обиколката на талията. Рецептата се прилага успешно и срещу високо кръвно, тъй като калият и свързаните с него минерали са полезни за еластичността на кръвоносните съдове.

При артрит и шипове

Разбийте 1 яйчен жълтък с 1 чаена лъжичка терпентиново масло и 1 супена лъжица ябълков оцет. Втривайте получената смес в кожата около болезнените места. Резултатът се усеща още първата седмица.

Срещу главоболие

В чаша черен чай сипете 2 чаени лъжички пчелен мед и 2 чаени лъжички ябълков оцет. Загрейте сместа на котлона, докато заври, и вдишайте 60-70 пъти.

При болно гърло

Разтворете 1 лъжица ябълков оцет в чаша вода. Правете гаргара на всеки час. Ще почувствате облекчение още на следващия ден.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара