Искам да разкажа за големия магазин на всички жени, които са по-далеч от столицата. При пръв удобен случай вие непременно ще се отбиете да видите този огромен магазин, от който можете да си купите не само облекло и обувки, но и всичко, което ви е потребно за дома.

Отделете доста време, защото дори и само по 2—3 минути да спирате пред всеки щанд, ще ви са нужни дълги часове. Това е най-големият и най-богатият у нас централен универсален магазин с 22 външни и 220 вътрешни витрини, които излагат над 22000 артикули.

JD1957_06-2Щом влезете през някоя от широките стъклени врати, възвийте вляво. Дясната половина на партера е по-малко интересна за вас. Мотоциклети, велосипеди от всякакви марки са наредени един до друг, а около тях — гъст кордон от любопитни мъже. Тръгнете вляво — там са истинските женски витрини. Под стъклата се редят малки новости — пъстри чешки колиета, цветни перли, обици, искрящи украшения за леките рокли през настъпващото лято. До тях изящни сребърни, позлатени гердани, гривни, обици — наше производство. Опитната продавачка от Нармаг Елена Лукарова ще сложи на дланта си нежни перлени колиета в резеда, в жълто, в розово и вие дълго ще се чудите кое да изберете. В партера са сложени още стотици дреболии, които сега може би ще отминете в бързината да видите всичко изведнаж. Но тук са и фините дантели за блузи и за бельо, а край тях вие сигурно ще спрете.

Стъпете след това на ескалатора, който започва някъде по средата на партера и заедно с дългата върволица посетители излезте на мецанина. Колко различни модели обувки има тук — за спорт, за работа, за театър.

Найлонови цветни сандалети и черни чортови обувки

с много, много тънко модерно токче, не знаете кои по-напред да поискате да премерите. До стената е опрян специален рентгенов апарат, който може да покаже дали новата обувка е удобна на крака ви.

JD1957_06-3Чантите са в другия край, но вие вероятно ще се заинтересувате повече от новите български жакардови дюшеклъци. Не се отчайвайте, ако сте решили да си купите от тях. Сега те се продават на няколко места из различните етажи на магазина и не е нужно да чакате на тази дълга редица.

Приятно е човек да се поразходи из просторните зали на ЦУМ, дори и нищо да не си купи. Под меката флоурисцентна светлина на дългите тръбни лампи, прикачени под гипсовите тавани, са пръснати щандовете — леки, в опростен стил, по най-модерните изисквания на съвременната архитектура, пред които са застанали над 650 продавачи от които 500 жени, готови да ви помогнат във вашия избор. Стъклени каси, пред които никога няма досадно дълга опашка, защото са повече от петдесет на брой, големи огледала, вградени в керамиката на всяка колона. И тук-там уютни кътове за почивка — луксозно обзаведени с леки, красиви мебели. Текстил, трикотаж, бебешки отдел, бижута, часовници — една голяма зелена фирма ви посреща на първия стаж.

Истинско богатство от импримета има тук. Всеки топ, който се подава от дългите полици, е различен десен. И тъй. ако сте много капризна в избора си за новата лятна рокля, трябва да разгънете 600 топа, 600 различни десена.

— И това ли е българско?

— А тази коприна в изложбената витрина не е ли вносна?

— А този шантунг в ярки тонове?

Да, всичко тук е българско, наше производство.

И тежкият сатен ромен, новата, най-хубавата и най-трайна коприна, и безбройните папионн и кореп-сатен— едно невъобразимо разнообразие, в което трудно може да се ориентирате без помощта на продавачката Румяна Коцева.

JD1957_06-4Разбира се, тук няма само коприни. Басми зефир и всякакви други памучни платове, колкото искате. А в дъното е кроялната, в която по модел от няколкото журнала срещу незначителна такса ще ви скроят веднага басмата, която току-що сте си избрали. След това, ако умеете да шиете, ще си я довършите у дома.

Целволета, вълнени платове, вносни двуцветни габардини, флаконе – при тях сигурно ще се върнете няколко месеца по-късно, когато наближи зимата.

Починете си сега за няколко минути на най-близкия стол, послушайте забавните мелодии, които високоговорителите разнасят из целия магазин а после тръгнете отново, още толкова много неща ви остават да видите!

Съветски капрон, полски силон, български найлон.

Кои са най-трайните чорапи?

Но стоката е съвсем нова и продавачката не знае кое повече да похвали.

Има посетители, които изкачват в галоп всички стълби, отминават, без да погледнат дори към щандовете и бързат да стигнат до втория етаж. Ако са мъже, повечето от тях се втурват към шлиферите, модерно ушити от най-фин памук, производство на пловдивската фабрика «Марица», жените -дето са окачени хиляди рокли от съветска басма. Тук, вярвам, ще спрете и вие по-дълго, ще облечете десетина рокли, докато най-после изберете «най-най-хубавата».

Ако искате след това да се почерпите за новата покупка, наблизо, само на няколко крачки е сладкарницата на ЦУМ. Но не се бавете много там! Остават още два етажа. А горе има какво да се види. Там са блестящите алуминиеви чайници, тигани и какви ли не още домакински потреби. Истинската домакиня гледа захласнато всички тия съдини, които би искала още сега да пренесе в своята кухня. И не само тях. Хладилник, пералня, изработени от съветски заводи, нашенски електрически пържолннци, тенджери, печки.

JD1957_06-5

Още по-горе са хубавите родопски одеяла, килимите, рогозките. Ако имате 200 лв. в чантата си, сигурно ще дадете 190 от тях за някоя пъстра виетнамска рогозка, с която можете да покриете цяла стая.

После вижте мебелите в другия край на залата. Може да ви харесат сгъваемите кушетки, някой комплект за спалня, столова, работен кабинет. Но побързайте. Високоговорителите скоро ще започнат да предупреждават: «Преустановяпат се продажбите». Побързайте, защото след няколко минути тежките врати на ЦУМ «търговският град» на София ще се затворят. Тогава ще трябва отново да се върнете утре, в други ден.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара