Всички храни и напитки, които приемаме, оказват съществено влияние върху здравето на нашите зъби. А проблемите започват още от детството. Така един от трима възрастни има някаква степен на разрушаване на емайла, а едно на четири деца страда от подобно състояние още от 5-годишна възраст. И както за общото ни здравословно състояние, така и по отношение на денталното здраве, натуралната минерална и изворна вода е доказано най-добрата напитка в ежедневието, тъй като на първо място не съдържа захар – а консумацията на захар в най-голяма степен уврежда зъбите. От друга страна, съдържащият се в натуралните води флуор може да намали риска от възникване на кариес, като помага на зъбния емайл да бъде по-устойчив на киселинна атака.

Зъбна ерозия и кариес

Зъбната ерозия представлява загуба на зъбен емайл, причинена от киселинна атака. Емайлът е твърдото, защитно покритие на зъба, което предпазва дентина под него. Когато емайлът е износен, дентинът е изложен на външно влияние, което може да предизвика болка и повишена чувствителност.

Зъбните кариеси са причинени от контакт със захарите в храната и напитките. Определени бактерии образуват слой на повърхността на зъбите, наречен плака, който използва захарите като енергиен източник при произвеждането на киселини в устата. На свой ред киселинната среда може да доведе до омекването на емайла и дентина на зъбите. След множество атаки от киселините в зъбите се образуват кухини (кариеси).

В този процес слюнката играе ключова защитна роля. Естествените соли в нея карат емайла да се реминерализира и да се втвърди отново. Слюнката се състои от около 99% вода и затова приемът на достатъчно вода е важен за нейното образуване. Всъщност когато сме дехидратирани, концентрацията на вода в слюнката се променя и това не е в полза на здравето на зъбите.

Денталното здраве: данни

Във Великобритания около 1/3 от 5-годишните деца вече имат кариеси средно на поне три от зъбите си (Public Health England, 2013). И докато данните от най-скорошното проучване за детското дентално здраве там установява известни подобрения, то някои предизвикателства остават. Почти половината (46%) от 15-годишните и една трета (34%) от 12-годишните деца са имали признаци на разрушаване на емайла на постоянните зъби. Според тези данни повече от 1/3 от 12-годишните и 1/4 от 15-годишните изпитват дискомфорт да се усмихват или да се смеят поради състоянието на зъбите си.

В същото време само 10% от възрастните могат да се похвалят с „отлично“ дентално здраве. То се определя от наличието на 21 или повече естествени зъба, 18 или повече здрави и нелекувани зъба/корена, без гниене или зъбен камък (форма на втвърдена плака или кървене). Определено поведението, включително редовното миене на зъбите, предопределя по-добро то им здраве. С напредването на възрастта правилното почистване на зъбите става по-трудно, особено когато се появят проблеми с ръцете или зрението. Приемът на някои лекарства също може да причини сухота в устата, намалявайки производството на слюнка, а това е рисков фактор за образуване на кариеси.

Какви напитки е добре да приемаме?

Напитките с високо съдържание на захар или киселини трябва да бъдат ограничени, тъй като увеличават риска от гниене и ерозия на емайла. Напитките с по-ниски стойности на pH обикновено имат по-висок ерозивен потенциал от тези с неутрално или алкално pH. Някои от бутилираните минерални води на пазара се отличават с висока алкалност (над 9,5) и са особено полезни за здравето на зъбите.

В оглед на денталното здраве натуралната минерална вода е отлична напитка, тъй като не съдържа захар. Освен това тя често съдържа минералa флуор, който може да помогне за намаляване на риска от кариеси, като прави зъбния емайл по-устойчив на киселинна атака. Смята се, че флуорът помага за намаляване на способността на бактериите от зъбната плака да произвеждат киселина.

Препоръки за правилна грижа за здравето на устната кухина:

  • Пиенето на натурална минерална или изворна вода е добър начин да се хидратираме, без да подлагаме зъбите си на опасността от захарите.
  • Децата трябва да бъдат насърчавани да се хидратират от ранна възраст, за да се развие навикът им за чест прием на вода.
  • Възрастните хора, които страдат от сухота в устата, трябва да бъдат насърчавани да пият вода редовно.
  • Зъбите трябва да се мият всяка вечер и поне веднъж през деня, като се използва паста за зъби с флуор.
  • Миенето на зъбите вечер е особено важно, тъй като образуването на слюнка се забавя през нощта.
  • Изплакването на устата с вода между храненията може да помогне за премахване на остатъците от храна, които иначе биха могли да доведат до появата на кариеси.
  • Флуорът помага да се предотврати гниенето на емайла. Вашият зъболекар може да ви препоръча подходящото съдържание на флуор в пастата за зъби или водата, която пиете.
  • Ограничете приема на напитки и храни, съдържащи захари и киселини, защото те отслабват емайла на зъбите.
  • Дъвките предизвикват образуването на повече слюнка, което помага да неутрализираме киселината в устата си след ядене или пиене. Доказано е, че дъвченето на дъвки без захар след хранене може да предотврати появата на кариеси.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара