В тази статия дерматологът д-р Самер Шокър от Amber Beauty Club споделя за стратегиите за инжектиране на ботулинов токсин в долната на лицето и за почти магическите ефекти, които няколко капки невротоксин могат да постигнат.

д-р Самер Шокър

Повечето пациенти мислят, че невротоксинът се използва предимно за корекция на горната част на лицето – за превенция на мимически линии, за релаксация на мускулите, които се движат, когато сме изненадани, притеснени или истински радостни.

Невротоксините могат да се поставя и долната част на лицето и по цялото лице – за облекчаване на промените, свързани с възрастта или стреса, за удължаване на продължителността на филъра и за корекция на намръщено лице Повече от десетилетие много лекари инжектират ботокс около устата, в брадичката и дъвкателните мускули (масетри), под линията на челюстта и по шията.

Техниките е се развиват и подобряват с времето, но основните принципи не са се променили особено. Основните неща, които се промениха, са, че вече са норма по-леката ръка, използваща по-малко единици. Инжекторите са по-добри в балансирането на множество зони, за да хармонизират цялото лице и шия, вместо просто да замразяваме намръщенето. Тези по-малки дози, които са критични за долната част на лицето, позволяват на мускулите да поддържат известна подвижност. Така инжекторите предотвратяват каменните изражения и предпазват нетретираните мускули от свръхкомпенсиране и образуване на нови бръчки. „Зайчите линии“ отстрани на носа са отличен пример за това, когато някой не може да движи горната част на лицето си и се опитва да покаже емоция.

Много пациенти не знаят каква промяна за долната част на лицето може да донесе инжектирането на ботокс. Промените в тази зона са по-коварни и трудни за разпознаване, така че хората вероятно не осъзнават, че мускулното издърпване причинява промяна на текстурата на кожата им – или че лечението с невротоксин може да изглади нещата.

Какво се случва с долната част на лицето с течение на времето?

Някои от нас често създаваме напрежение в долната част на лицето си, като активно държим определени мускули в неестествени пози – стиснати челюсти, стиснати устни – през по-голямата част от деня, а понякога и през нощта. Пандемията засили това явление, ускорявайки процеса на стареене за мнозина. Тези неволни изражения не само правят трапчинки и гънки на кожата, а могат постепенно да променят естествените черти, правейки челюстите по-широки и квадратни или като деформират формата на брадичката

Някои от мускулите, които несъзнателно активираме, са известни като депресори – те придърпват надолу и придават гневно излъчване. Макар че това може да се случи на всяка възраст, лицевите мускули стават все по-активни с напредване на възрастта, за да компенсират част от загубата на обем. И започват да работят по-усилено, за да помогнат за задържането на изтощените тъкани. Дерматолозите се опитват да заменят част от тази структурна основа с филъри, но също така могат да омекотят мускулите с невротоксин, така че да отнемат от това напрежение, което непрекъснато причинява промени.

Д-р Шокър споделя, че чрез минимизиране на контракциите и възможността на мускулите да възобновят изначалната си форма и позиция, бръчките и гънките ще се изгладят естествено.

Какви аспекти на долната част на лицето могат да коригират невромодулаторите

Ползите от ботулиновия токсин в долната част на лицето са многобройни и донякъде изненадващи. И тъй като мускулите, в които се инжектира – с изключение на дъвкателните мускули на челюстта и платизмата на шията – са по-малки и по-тънки от тези на горната част на лицето, инжекторите могат да използват много консервативни дози. Може да отнеме до една седмица преди ефектите от всички невромодолатори да започнат да стават видими.

д-р Самер Шокър

Върхът на носа

Д-р Шокър обясни, че ако върхът на носа увисва надолу, докато се усмихнете, изкривявайки профила ви могат да се инжектират от две до четири единици невромодулатор точно под преградата на носа, за да се отпусне депресорния мускул и да се повдигне върха“, обяснява Д-р Лина Кенеди, сертифициран дерматолог в Лонг Бийч, Калифорния.

Около устата

Няколко единици токсин могат да бъдат поставени по протежение на горната и долната устна, за да се сведат до минимум пушаческите бръчки или т.нар. баркод .

Инжектирането на ботокс в мускулите, които са разположени от ъгълчетата на устната надолу до челюстта, може леко да ги повдигне и да придаде по-доволно изражение в покой, като облекчи и марионетните линии.

Брадичката

Брадичката може да развие тръпчинки поради комбинацията от загуба на обем и излишно мускулно движение в областта. Но както и да го наречете, невротоксинът – две до шест единици, в менталния мускул – обикновено може да го изтрие.

Закаляването на мускула също така позволява на брадичката да се отпусне малко напред, отбелязва д-р Макгрегър, подобрявайки нейната проекция в случаите, когато възрастта и напрежението я карат да се изтегля надолу и назад.

Линията на челюстта и дъвкателните мускули

Когато се инжектира внимателно по долната страна на челюстта, ботоксът е насочен към горната част на платизматичния мускул на шията, който се увива около долната челюст и се простира нагоре по лицето. С напредването на възрастта платизмата губи тонус, дърпа околните тъкани надолу и води до развитие на челюстите, до отпусната кожа и недефинирана челюстна линия. Токсинът може да намали издърпването надолу, причинено от този мускул.

В задната част на челюстта са разположени дъвкателните мускули. При свръхактивност при дъвчене и стиксане, могат да станат по-големи и по-силни, придавайки на лицето по-широк вид. Отпускането на тези мускули с 25–50 единици токсин на страна може да възстанови по-младежка форма на лицето, като ендовременно облекчи бруксизма (стисканто и скърцането на зъбите през нощта.

Шията

Двете широки мускулни ленти, обхващащи дължината на шията, съставляват платизмата. Но с течение на времето мускулът отслабва и се отделя, а краищата му стават по-изразени, образувайки жилави ивици, които изпъкват под тънката кожа на шията. Тези ленти също издърпват надолу по долната част на лицето, като причиняват до увисване.

За да намали това съпротивление и да изглади шията, д-р Самер Шокър инжектира невротоксин директно в най-изпъкналата част по около 20 единици на всяка лента.

Комбиниране на ботокс с филър за подмладяване на долната част на лицето

Докато невромодулаторите сами по себе си могат да повлияят на формата и настроението на лицето, комбинирането им с филъри може да бъде още по-трансформиращо – особено за тези пациенти със загуба на обем поради неизбежните промени в костите, мазнините и колагена.

„Можете да получите по-добри и по-естествени резултати, като третирате както загубата на обем, така и отпускането на мускулите, които са отговорни за бръчките“, отбелязва д-р Шокър. Друго предимство на комбинацията е, че токсинът може да подпомогне филъра да издържи по-дълго. Тъй като мускулите са релаксирани, инжектираният близо до тях филър е по-малко вероятно да се разгради толкова бързо. В допълнение, при прилагане на двете инжекционни процедури се намалява необходимото количество филър.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара