Д-р Диана Стоянова е специалист по обща и детска хирургия. Работи в продължение на 15 г. в Клиниката по детска хирургия на „Пирогов“. През 2005 г. е избрана за стипендиант на Американския колеж на хирурзите (АКХ). От 2011 г. до момента е детски хирург в столичната Болница Токуда Аджъбадем Сити Клиник.

От 1997 г. проучва дивите синьо-зелени водорасли АФА от езерото Кламат и това дава друга посока на живота й. За кратко време установява, че приемът на тези водорасли води до сериозни ползи за здравето, много от които са необясними от конвенционалната медицинска гледна точка. Д-р Стоянова описва своя опит в книгата „Дами и господа, представям ви АФА“. Чрез знанията си и консултациите, които дава, е помогнала на хиляди хора да подобрят здравето си.

Д-р Стоянова, посветили сте над 20 години на изследването на дивите кламатски водорасли АФА, дори написахте книга за тях. С какво тези водорасли са толкова специални и как привлякоха вниманието ви?

Попаднах случайно на АФА през 1997 г. Тогава за тях се знаеше много малко: че съдействат за доброто състояние на кожата, ноктите и косата, че подпомагат имунитета.

Когато започнах да ги приемам обаче, забелязах нещо, което силно ме впечатли. АФА имаше мощен положителен ефект върху работата на мозъка. Концентрацията ми се засили забележително, мисълта ми течеше много по-бързо и гладко, креативността ми се увеличи многократно. Това беше причината да потърся повече информация. Изясних си на какво се дължи този ефект върху мозъка и продължих да ги приемам най-вече заради него, както и започнах да ги препоръчвам на други с подобни нужди.

И тогава, наблюдавайки хората, приемащи АФА, започнах да виждам и други положителни ефекти върху здравето. Някои от тях бяха феноменални и нямаха медицинско обяснение. Това като лекар нямаше как да ме остави безразлична и ме накара да започна собствено изследване: какво точно се случва, на какво се дължи, докъде стигат промените и т. н. Проучването ми продължи с години и доведе до удивителни открития.

Кое от тези открития е най-значимо?

Водораслите АФА буквално биха променили света на медицината. Откритията, свързани с тях, дават отговор на един от най-важните въпроси, останали нерешени до ден-днешен – въпросът за регенерацията на високоспециализирани тъкани в човешкия организъм. И досега в медицината няма медикамент или метод, с който да се възстанови (регенерира) пострадал орган.

Ще дам пример: ако поради заболяване или травма бъде унищожена част от орган, например миокард, мозъчна тъкан или част от панкреаса, то тази част не може да бъде възстановена. Обикновено на мястото на загиналите клетки се развива съединителна тъкан, която обаче не може функционално да замести унищожените строго специализирани клетки на съответния орган. А това може да доведе до тежки последствия за здравето и до инвалидност.

Но се оказва, че водораслите АФА стимулират процеси, чрез които може да се регенерира всеки един орган. И когато това откритие навлезе в медицината, чрез АФА ще могат да се лекуват болести, смятани досега за нелечими.

 

Регенерацията на органи не може ли да се постигне, като се използват стволови клетки? През последните години се разбра, че те имат огромни възможности.

Точно така. Стволовите клетки са единствените, които могат да възстановят орган. Това са т.н.  зрели стволови клетки, с които разполага всеки човек, но медицината все още не знае как да се активират по естествен начин тези клетки, тъй че те да си свършат работата, за която са предназначени от природата.

Тоест имаме си стволови клетки, те могат да възстановят пострадал орган, но това не се случва. Затова в някои случаи се използва трансплантацията на стволови клетки, която обаче не постига желаното, защото, за да се възстанови даден участък от орган – всеки ден, в продължение на седмици, а понякога и на месеци, трябва да се поддържа високо ниво на стволови клетки в кръвообращението. Това не може да се постигне с трансплантация на стволови клетки, защото след трансплантацията тези клетки се задържат само няколко часа в кръвта и после се прибират в костния мозък, а да се прави всеки ден трансплантация е невъзможно.

АФА водораслите обаче са суперхрана и могат да се приемат всеки ден, а те стимулират освобождаване от костния мозък на милиони зрели стволови клетки, които чрез кръвообръщението достигат до увредения орган и ден след ден го регенерират. Това е уникален ефект без аналог и едно от най-големите открития за медицината през XXI век, макар че все още е на ниво наука. Наблюдавах буквално чудеса в това отношение.

Още през 2004 г. установих, че приемът на АФА, приложен навреме, активира процеси, които водят до възстановяване на органи, но моите изследвания бяха неофициални, не са проведени в лаборатория и затова нямаше как да знам, че „виновник“ за случващото се са стволовите клетки. Този механизъм беше установен от научен екип от САЩ под ръководството на Кристиян Драпо.

Имат ли АФА и други ползи за здравето?

АФА водораслите имат неизброими ползи за здравето. Описвах досега най-сериозното им въздействие, но те освен това осъществяват най-пълноценния детокс на тялото и са ненадминат имуностимулатор. Освен това имат мощен противовъзпалителен ефект, могат да предотвратят диабет тип две, съдействайки за освобождаването на рецепторите за инсулин, подпомагат регенерирането на труднозарастващи рани и др. Описала съм всичко това в книгата си „Дами и господа, представям ви АФА.“ Всъщност именно многобройните ползи на АФА в първите години ме объркваха. Не можех да си обясня как така един-единствен продукт въздейства благотворно буквално на всяко местенце от тялото ни. С натрупването на огромен опит осъзнах най-важното: всъщност всички тези оздравителни процеси са заложени в нашия организъм. Той може да се самолекува много повече, отколкото сме допускали. АФА просто му предоставя това, от което има нужда, за да се задействат тези процеси. И понеже водораслите АФА са суперхрана и съдържат многобройни ценни хранителни вещества, ползите за здравето са от най- различен характер.

А какво ще кажете за автоимунните заболявания, които през последните години се увеличиха лавинообразно – помага ли АФА при тях?

Действително все повече хора страдат от т.нар. автоимунни заболявания, но мнението ми по този въпрос се различава от приетото в официалната медицина. Според мен няма автоимунни заболявания. Има органи и тъкани, които са променени под въздействието на натрупани в тях токсини. Тези тъкани стават дразнител за имунната система и тя ги унищожава, стремейки се да запази организма като цяло. Тоест, не в имунната система е проблемът – тя работи перфектно, а в натрупването на токсини на едно или друго място в тялото ни. Затова, когато предприемем мерки за пречистване на организма си от токсини, спира и изработването на антитела срещу собствените ни тъкани, както и тяхното (само)унищожаване. На това ме научиха водораслите АФА, тъй като те имат много мощен детоксикиращ ефект.

Ще дам пример с болестта на Хашимото. При това заболяване имунната система унищожава паренхима на щитовидната жлеза и в един момент се стига до там, че жлезата не може вече да произвежда необходимите хормони и се налага те да се приемат под формата на хапчета до края на живота. Активирайки процес на пречистване от токсини, АФА детоксикира и щитовидната жлеза. Така очистената вече жлеза спира да е дразнител на имунната система, производството на антитела е стопирано, а унищожаването на жлезата приключва. Разбира се, добрите резултати не винаги се постигат лесно, но това е основното.

Д-р Стоянова, вашите изследвания и наблюдения, както споменахте, са неофициални, но има ли заболявания, за които е научно доказано, че могат да се лекуват с АФА?

Да, има. В САЩ е издаден патент още от 2005 г. за терапии на болестта на Паркинсон, на множествена склероза, Алцхаймер и диабет с помощта на АФА. За инфаркт на миокарда –също. В момента се правят научни изследвания за ползите от кламатските водорасли в САЩ, Канада, Япония, Англия, Германия и др. АФА се изследват и в НАСА като най-добрата храна за космонавти. Установено е, че в само 1 грам АФА се съдържат толкова ценни хранителни вещества, колкото в цял килограм плодове и зеленчуци, тоест АФА е 1000 пъти по-концентрирана на полезни вещества.

През последните години живеем в условия на пандемия и сме подложени на огромен стрес – и инфекциозен, и емоционален, заради невижданата изолация и многобройните страхове. Могат ли АФА да бъдат използвани, за да се подпомогне човешкият организъм в битката с пандемията?

Не само могат, ами за мен те са най-доброто средство за преодоляване на повечето вирусни заболявания. Ковид е вирусна инфекция, а единственият естествен враг на всеки вирус е имунната ни система. АФА водораслите, според научни данни, но и според личния ми опит, са може би най-мощният имуностимулатор. Те подпомагат имунната система да работи оптимално. Това е от изключително значение за бързото унищожаване на вируса, преди той да е причинил тежки поражения на белия дроб и на други органи. Тук е важно да кажа, че трябва да се внимава с дозите. Те съвсем не са големи! Имунната система не бива да се стимулира прекалено, за да не се развие т. нар. цитокинова буря.

Досега ни разказахте за ползите от водораслите АФА. Само позитиви ли носи приемът на АФА, или има и негативни ефекти?

Когато се прилагат правилно, те носят само позитиви. И все пак има две изключения. АФА водораслите са строго противопоказани при хора с трансплантирани органи. Второ, макар и изключително рядко, има и случаи на алергия към АФА. Попадала съм само на трима души с такава реакция, а съм наблюдавала хиляди през тези 25 години, откакто ги изучавам. И още нещо: при предозиране може да се наруши сънят. Хубавото е, че това лесно се преодолява, като се спре приемът за известно време и се продължи с подходяща доза след възстановяването на съня.

Знам, че тези диви водорасли виреят в Горното Кламатско езеро в щата Орегън, САЩ. Има ли ги и на други места? Могат ли да се отглеждат в изкуствени условия?

Не. Не могат да се отглеждат в изкуствени водни басейни, защото не може да се дублира съставът и свойствата на водата в езерото Кламат. В чисто състояние АФА виреят само там.

На пазара различни фирми предлагат АФА водорасли. Как да се ориентира човек кои са най-качествените?

Няколко неща имат значение. Много важна е технологията, по която те са обработени. От една страна, трябва да се запази тяхната биоактивност, а от друга, да се гарантира чистота им. Аз мога да гарантирам за водораслите под търговската марка „Е3 АФА“, които предлага компанията „Дива Енерджи“, която създадох и лично управлявам. Технологията на изсушаване е Refractance Window. Всяка партида пристига в България със сертификат за безопастност. Продуктът е 100 % чист, без примеси. Фирмата производител има сертификати за органичен произход, за GMP (добра манифактурна практика) и сертификат Кошер за качество и екочистота.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара