1983 г. се оказва много необичайна година за New York Times или по-скоро за кулинарния му отдел.

В началото на септември тогавашният редактор Мариан Бурос за първи път публикува във вестника рецепта за много прост пай със сливи (Original Purple Plum Torte от Marian Burros от New York Times), която й е дадена от Лоис Левина, съавтор на готварската книга „Елегантно, но лесно“.

Публикацията е в  долния ляв ъгъл на страницата с купони за намаления и кратка бележка, че наближава сезонът на италианските сливи, които просто могат да бъдат закупени на ниска цена.

От тази рецепта не очакват нищо особено, хеле пък да се превърне в най-големия хит на броя. Но след публикуването й читателите наводняват редакцията с писма и Мариан Бурос решава да препечата рецептата през следващата година по същото време. Историята се повтаря до 1989 г., когато редакторите на вестника решават, че е време да сложат край на тази лудост.

Бърос не разбира защо хората просто не изрежат рецептата и да я запазят, а изискват тя да се повтаря във вестника всяка година. „Не е ли време да отпечатате рецептата за пай със сливи?“, „Ще публикувате ли рецептата за сливов пай?“, пишат читатели на Мариян.

В колонката си Мариан Бурос пише, че това наистина е последният път, когато рецептата се публикува в изданието и моли читателите най-накрая да я изрежат.

През 1989 г. рецептата се появява за последен път във вестника, но в леко осъвременен вариант – заменя чаша захар с три четвърти чаша. Освен това е отпечатана с малко по-голям шрифт от обикновено и очертана с пунктирана линия, за да е по-лесна за изрязване. Но феновете са непоклатими и продължават да настояват за публикуване отново.

„Лятото си отива, есента идва. Това е същността на вашата годишна рецепта. Не се ядосвайте за това“, пише един фен в писмото си.

След дълги години борба Мариан се отказва, а рецептата все пак продължава да се публикува, но в различни варианти: с други плодове, с горски плодове, без яйца, без масло. През 2010 г. е публикувана рецепта с пълнозърнесто брашно.

Самата Мариан Бурос вече е пенсионерка, продължава да готви пай по тази рецепта, но предпочита да използва праскови вместо сливи.

Рецепта за известния сливов пай от New York Times

Продукти:

1 чаша захар (225 г)

½ чаша масло (75 г)

1 чаша пшенично брашно (225 г)
1 ч.ч бакпулвер

щипка сол

24 половинки сливи без костилки

2 яйца

захар, лимонов сок и канела за дресинга

Приготвяне:

Загрейте фурната на 170 градуса.

Разбийте захарта и маслото в купа. Добавете брашното, бакпулвера, солта, яйцата и разбийте добре.

Поставете тестото с лъжица във формата. Наредете половинките сливи с кожата нагоре върху тестото. Леко поръсете със захар и с лимонов сок, но тук трябва да се съсредоточите върху сладостта на плодовете. Поръсете с около 1 чаена лъжичка канела.

Печете около 1 час. Готовността се проверява с дървено шишче.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара