Роли и последици от дефицита му

Витамин Д е названието на група мастноразтворими прохормони, които в следствие на метаболитни процеси добиват свойства на хормони и действат на почти всички клетки в тялото. По тази причина получаването и поддържането на правилните нива на витамин Д е неизменна част от правилното протичане на имунитета и съхраняването на здравето на човешките клетки.

По естествен път витамин Д се синтезира в кожата под въздействие на слънчевите UV-В лъчи, след което се метаболизира. Основната и най-добре позната роля на витамин Д е за усвояването на калция и фосфора, които са свързани с костното образуване.

Последни проучвания обаче сочат, че витамин Д рецепторът се намира не само в костните клетки, но и в клетките на почти всички органи в тялото. Тези открития поставят въпроса дали този стероиден хормон не е свързан с различни метаболитни, имунни и сърдечносъдови патологии и откриват пътища за по-широкото му приложение.

Недостигът на витамин Д засяга почти 50% от населението по света, а тенденцията подсказва ръст в тези проценти през следващите години. Приблизително 1 милиард души по целия свят, от всички етнически и възрастови групи, страдат от дефицит на витамин Д. Тези пандемични размери на дефицит се дължат най-вече на оскъдната ежедневна дейност на открито, масовата употреба на слънцезащитни продукти, както и замърсяването на въздуха в големите градове, което не дава възможност за ефективен кожен синтез на витамина.

Диагностицирането на витамин Д недостатъчност често се пропуска и болестните състояния, свързани с нея, не се лекуват навреме, тъй като признаците и симптомите й се развиват бавно или са неспецифични. Те могат да включват симетрични болки в кръста, проксимална мускулна слабост, мускулни болки и пулсираща болка в костите ниско в гърба, таза или долните крайници. Рискови фактори за недостиг на витамин Д са възраст над 65 г., кърмене без добавка на витамин Д, тъмна кожа, недостатъчно излагане на слънчева светлина, заседнал начин на живот и затлъстяване (индекс на телесна маса над 30 kg/m2).

Източници на витамин Д

80-90% от необходимия витамин Д при възрастни се синтезира в кожата под въздействие на слънчевите UV-B лъчи, стига кожата да е изложена пряко на слънчева светлина, без слънцезащитен крем, в продължение на поне 20 минути дневно, докато слънцето е в зенита си. Този вид синтез на витамин Д е ефективен от края на май до началото на септември. Извън летните месеци е необходимо нивата му да се подържат с други източници, а при бебета и малки деца приемът следва да е от най-ранна възраст и постоянен, тъй като се избягва излагането на слънце без слънцезащитни мазила.

Дозировка при дефицит

Недостигът на витамин Д е особено чест при жените и се асоциира с повишен риск не само от остеопороза, но и от сърдечносъдови заболявания, неоплазми, диабет и неврологични нарушения. Препоръчва се жените след менопауза да приемат витамин Д:

  • 800-1000 IU дневно, ако са здрави и нямат съпътстваща патология.
  • 4000 – 10 000 IU дневно, ако имат тежък дефицит на витамин Д при мониториране на нивата на 25-ОН-витамин Д.
  • Дозата на жени със затлъстяване, малабсорбция, чернодробни и бъбречни заболявания трябва да се определя индивидуално.
  • 1000-2000 IU дневно, в комбинация с антирезорбтивни медикаменти, ако има наличие на остеопoроза и история на предшестващи фрактури.

Количеството витамин Д в кърмата е малко: 0.5-3.4 mcg/l (20-136 IU/l) при майките, които не страдат от недостиг на витамин Д, поради което повечето експерти препоръчват допълнителен внос при кърмените деца (400 IU дневно), за да се осигури превенция на рахит.

Голяма част от предлаганите хранителни добавки на пазара не са особено ефективни при коригирането на витамин Д недостига, тъй като не гарантират усвояването на витамина. Като мастен витамин той трябва да бъде приеман с мазна храна, в която да се разтваря или да се изберат форми с гарантирана абсорбция.

Продуктите на Валентис са разработени по най-високи швейцарски стандарти, за да гарантират оптимална абсорбция, като витамин Д е предварително разтворен в хранителна среда (зехтин, слънчогледово олио), а Smart Hit Vitamin D3 е научно революционна форма за вграждане на витамин Д микроскопични липидни сферокапсули, които пренасят витамина директно до клетките, независимо от индивидуалните храносмилателни особености на всеки човек.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара