Михаил Турецкий е руски певец, основател и продуцент на хор „Турецкий” и дамската му формация „SOPRANO”. Хорът е сред най-известните руски ансамбли, съчетаващ седем уникални мъжки гласа и покоряващ света с впечатляващи грандиозни спектали. С проекта „Песни на победата”, създаден преди 5 години, хор „Турецкий” обиколи това лято големи европейски градове и пя на площадите пред хилядна публика. Тазгодишното мото на концертите е „Музика за мир и здраве”. Концертът ще бъде в Пловдив, на 1 ноември от 14 ч., на открито пред паметника на Альоша.

 

Прекосявате Европа и правите концерти в много особена обстановка. Изправени сме пред пандемия и много ограничения за хората, културата, живота като цяло. Как работите в тези условия?

Преди 75 години сме били във война. Сега сме изправени пред ново предизвикателство – пандемия. Сигурен съм, че заедно ще го преодолеем. Но не трябва да спираме живота.  Нашата музикална обиколка е като минно поле – правила, наредби, рестрикциите в отделни страни непрекъснато се променят. Но ние се адаптираме. За нас е важно да пътуваме и да пеем пред хората. Няколко дни преди старта на турнето концертът ни в Прага се отмени заради рязко влошаване на обстановката. На всеки 72 часа екипът ни правеше PCR-тестове. Правилата за зрителите също са променени, но въпреки това на концертите ни е пълно с публика.

Какво послание носите с концертите си?

Хората имат нужда от музика. Макар и на концертите ни публиката да е с маски, ние усещаме нейната емоция, блясъка в очите, реакциите й. Хората са щастливи и имат нужда от този еликсир именно в този момент. Музиката лекува!

През февруари българската публика видя хор „Турецкий”. Но сега идвате в пълен блясък – и с дамската формация SOPRANO. Разкажете ни за нея.

Проектът SOPRANO се роди много години, след като хор „Турецкий” се беше утвърдил и пълнеше най-големите концертни зали. Трябваше да минат 20 години, за да установя, че нещо ми липсва. Нещо, което да грабне душата и да покори сърцето. И това се оказа, че е именно дамският вокал – с неговата нежност, интрига, женска енергия, любов в гласа. SOPRANO не е аналог на „Турецкий”. Те са друга емоция. Гласовете им се различават не само по височини, но е по стил. Ако при „Турецкий” всички са класици, то при дамите има класически, фолклорни и джаз гласове. Но освен, че са уникални музиканти, моите певици са и много красиви!

Излизали сте на сцена с много световни музиканти. Но някой специален оставил ли е дълбок спомен у Вас?

Да, в началото на кариерата ни имахме шанса да участваме в много големи фестивали в Италия. Пяхме на една сцена с Пласидо Доминго. След концерта той дойде и ни каза: „Всичко е пред вас. Бъдещето е ваше!” Тези думи дълбоко се врязаха в паметта ми и ще бъда винаги благодарен за оценката.

Коя музика според Вас се харесва навсякъде от всички народи?

Безспорно класиката е обичана навсякъде. Фолклорът, обаче, придава не само чувства, но и национален колорит. Винаги изпълняваме песен от страната, в която гостуваме. Както и за България винаги подготвяме по една изненада.

Вашият репертоар включва песни на всякакви езици – руски, италиански, английски, иврит. Как постигате тази хармония между културите?

Няма конфликт на културите. Конфликтите са на безкултурието. Понякога за час един вдъхновен и искрен артист може да постигне повече от един политик за години. Изкуството е искрено. Хората на изкуството са истински проводници на мира. Затова трябва да ги пазим, особено сега. Да не позволяваме изкуството да бъде затваряно и спирано и хората на културата да пострадат, особено сега. Изкуството е това, което ще ни спаси. Затова концертите ни са под мотото „Музика за мир и здраве” и заедно с публиката изпълняваме молитвата за здраве на седем езика.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара